Radnik Ziđina povređen na radu, a ne postoji nikakav zapisnik o tome: Porodica tvrdi da se vrši pritisak da se slučaj zataška 1Foto: Shutterstock/Dragan Mujan

Vladimir Tošić (32) teško je povređen u borskom rudniku „Jama“, gde pripremne radove izvodi firma Ziđin Konstrakšn („Zijin Construction“) kada je, prema navodima njegove porodice, na njega pala metalna konstrukcija, ali i odron stene.

Njegova sestra Vesna navodi da nije pozvana Hitna pomoć, već da su ga kolege prevezle kolima, tvrdi da ne postoji nikakav zapisnik o tom događaju, ali i da pojedinci iz kompanije svakodnevno vrše pritisak na porodicu da ne tuži firmu i da se, kako navodi, slučaj zataška.

Iz Ziđina su u nedelju saopštili da će istragom biti rasveteljene sve okolnosti.

Vladimirov otac Dragan Tošić ispričao je da se nesreća dogodila 27. januara oko 10 časova u prvoj smeni, kada se na njegovog sina obrušila stena koja ga je poklopila.

Kako je objasnio, pored njega je bio kolega i Kinez koji je radio na mašini koja je spuštala vodu i najverovatnije je, prema njegovim rečima, kasnije to i izazvalo da stena padne.

„Kolega je pošao bez povreda, samo sa ogrebotinom ruke. Mog sina su taj radnik i Kinez izvukli ispod stene, potom su ga strpali u privatni auto, bez toga da su obavestili Hitnu pomoć i u najbržem roku su ga transportovali do bolnice. Međutim, trebalo je da pozovu Hitnu pomoć i da ga prebace, jer se nije znalo o kakvim se povredama radi“, rekao je Dragan Tošić za portal N1.

Tvrdi da se tom prilikom nije upalio crveni alarm da u rudniku ima povređenih.

Dodao je da ga je sin, na dan nesreće, zvao oko 12 sati da mu kaže da je na trijaži u bolnici.

Radnik Ziđina povređen na radu, a ne postoji nikakav zapisnik o tome: Porodica tvrdi da se vrši pritisak da se slučaj zataška 2
Foto: Beta/Milan Obradović

„Brzo sam došao i zatekao sam sina unakaženog. Izašao sam i video da su tu bila dva Kineza i jedan čovek u radnom odelu. Pitam ih da li je neko došao s mojim Vladom, kolega kaže: ‘Ja sam ga izvukao’. Rekao je da je to bilo katastrofa, za 20 cm je izbegao direktnu smrt. Ja pitam gde je naša srpska Zaštita na radu, kolega kaže: ‘Nemam pojma, ovi Kinezi su došli po njega tek kada smo ih pozvali’. Znači nisu imali ni Zaštitu na radu dole da obiđu teren, pre nego što su počeli da rade“, naglasio je.

Kako je naveo, čak su „lažno predstavili da je njegovog sina Zaštita na radu brzo transportovala“.

Prema njegovim rečima, nakon detaljnog pregleda, njegovom sinu su konstatovali prelom lopatice, ključne kosti koja je pukla na dva mesta.

„U subotu su ga smestili na ortopediju, u nedelju je doktor pregledao detaljno snimak i konstatovao da ima i naprsnuće dva pršljena. Još boravi u bolnici i oporavak će trajati malo duže“, naveo je Dragan Tošić.

Dragan Tošić je ispričao da se, nakon što mu je sin smešten u bolnicu, čuo sa jednim čovekom koji je iz Zaštite na radu fabrike „Ziđin“ koga je, kako navodi, upitao da li su obavešteni šta se desilo njegovom sinu i da ima teške telesne povrede.

„Ta osoba kaže da ne zna i da ga niko nije o tome obavestio. Ja sam im tada rekao: ‘Sram vas bilo sve’. A on mi je na to odgovorio: ‘Zabole me uvo’“, tvrdi Tošić.

Prema njegovim rečima, oni su potom došli u bolnicu i počeli su da se „ponašaju agresivno i da prete“.

„On je tvrdio da se ja agresivno ponašam, a ja sam im rekao kako ih nije sramota, gde ste do sada i da li vi znate da vam je radnik povređen i da je to bruka i sramota. I na kraju su mi rekli da vodim računa šta radim, da ne smem da obavestim televiziju, da ne smem nikog da obavestim, jer ne znam šta Kinezi mogu da urade meni i mojoj porodici. Rekao sam im – hvala na obaveštenju, čuvaću moju porodicu, moram da ih zaštitim“, ispričao je naš sagovornik, izuzetno potresen.

Sestra povređenog Vladimira, Vesna Tošić rekla je za portal N1 da su nadležni organi MUP-a u Boru došli tek po prijavi Hitne pomoći, tvrdi da izveštaj sa mesta događaja ne postoji, već da su samo ispitali radnike.

„Lice zaduženo za bezbednost i zaštitu na radu morao je da se zamoli da dođe u hitnu službu i ispita okolnosti povrede na radu kao i da napiše zapisnik o navedenom događaju“, navela je Vesna Tošić.

Ona tvrdi da uprava „Zijin Construction“ svakodnedno vrši pritisak na povređenog Vladimira.

„Takođe, uprava fabrike svakodnevno vrši pritisak na Vladimira, koji je pod teškim lekovima za umirenje bolova bez mogućnosti pomeranja tela zbog zadobijenih povreda. Takođe i porodica trpi pritiske da ne tuže firmu i da se slučaj zataška, jer smatraju da mogu da budu krivično i prekršajno gonjeni“, navela je sestra povređenog.

Prema njenim rečima, Vladimiru nije pružena prva pomoć od strane lica koje je određeno i osposobljeno za pružanje prve pomoći.

„Takođe, u rudniku nije obezbeđena adekvatna oprema za pružanje prve pomoći, kao ni adrese i broj telefona Hitne pomoći i lica zaduženih-određenih i osposobljenih za bezbednost i zdravlje na radu, kao ni broj telefona lica zaduženih za prvu pomoć“, tvrdi Vesna Tošić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari