Beležimo ekonomske uspehe, a "država krvari": Kontradiktorno izlaganje Vučića o ekonomskoj snazi Srbije 1foto (BETAPHOTO/AMIR HANZAGIĆ)

U svom izlaganju na sve teme povodom desetogodišnjice vladavine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Beogradu na vodi najavio da će narednih osam meseci, do marta, biti kritično za Srbiju, ali i da “država krvari”.

Potpora dramatičnih upozorenja i isticanja ekonomskih uspeha nastavila se kasnije uveče i na TV Pink. U svakom slučaju evo šta smo od predsednika saznali o ekonomskoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Svet se prema njegovim rečima već dve i po godine nalazi u krizama, ali Srbija je to „spremno dočekala“ i “otvorila 250 fabrika”.

– Sad je već dve i po godine kako traje velika kriza u svetu otkad je krenula korona, pre toga migrantska kriza, a pre toga velike poplave 2014. Ali ova kriza koja je pogodila Evropu i svet jeste i finansijska, ekonomska, medicinska i kriza u svakom drugom smislu. Ali Srbija ju je spremno dočekala jer smo sredili javne finansije i otvorili 250 fabrika – rekao je Vučić.

Ali tek nas očekuje najveći izazov jer sledećih osam meseci su kritični za nas, već sad od avgusta. Ostalo je pet meseci do kraja godine a biće kritično do marta. Suša je najgora u poslednjih nekoliko godina, a nivo vode je izuzetno nizak pa barže sa ugljem ne mogu da do|u. Vrućine su velike i svi koriste klimu – objasnio je predsednik, ali nije sve tako strašno, jer država dopunjava naša i iznajmljena skladišta gasa.

– Ovo vam govorim koliko se država trudi da sve obezbedi i da teret rasta cena preuzme na sebe – rekao je on.

Kada država preuzima teret na sebe, to u stvari znači da će to platiti poreski obveznici, jer je poznato da država ne zara|uje novac niti proizvodi vrednost već samo preraspodeljuje bogatstvo svojih gra|ana.

Tako će razliku izme|u nabavne cene struje i gasa i prodajne, višestruko manje, platiti budžet koji gra|ani pune svojim porezima.

Uostalom to je i sam Vučić rekao kada je objašnjavao zašto država krvari, odnosno zbog uvoza dela gasa po tržišnim cenama.

– Za to smo izdvojili 560 miliona evra. To je ogroman novac. Samo govorim ljudima da shvate koliko država krvari, koliko joj je teško. Ako je potrebno da neko saopšti loše vesti, meni nije problem da ih saopštim – saopštio je on loše vesti, ali je rekao i neke dobre, a to je da imamo više od 100 miliona metara kubnih gasa utisnuto u Ma|arskoj, dok je naš deo skladišta u Banatskom Dvoru dupke pun.

– To je za oko 50 dana, isto toliko hoćemo da imamo da vučemo iz Ma|arske, da obezbedimo gas za dva meseca – rekao je on.

Iako su cene gasa i struje na tržištu izuzetno visoke, Vučić je izračunao da naši gra|ani plaćaju struju 14 puta jeftinije od berzanske cene.

– Kad bismo sve danas kupovali na tržištu, to bi nas koštalo 10 milijardi evra, što je skoro ceo budžet države Srbije – ilustrovao je Vučić ukazujući i da je razlog za “krvarenje na dnevnom nivou to što nema vode za hidroelektrane“.

Iako su stvari “strašno komplikovane” i on “zna šta sve dolazi”, ipak penzioneri mogu da računaju na povećanje penzija od 19 odsto.

– Moje obećanje penzionerima, ako nas ne udari baš sve, idemo od oktobra prvo povećanje oko 9,6-10 odsto. Do 19,3 odsto ide od prvog januara – poručio je predsednik.

Naravno realno povećanje penzija, kada se oduzme inflacija, biće daleko manje od 19 odsto, a treba imati u vidu da rast penzija od januara sledeće godine treba da nadoknadi rast cena i tokom cele sledeće godine.

Kao i uobičajeno na red loših stiže red dobrih vesti, pa nam je predsednik poručio da će nam prosečne plate biti oko 725 evra, a da pri tome nećemo povećavati javni dug.

– Zato hoćemo da na ovakav način podignemo plate, ali da smanjenjem poreza i doprinosa stimulišemo privatnike da urade isto, možda čak i preteknu državu. Da nam privatni sektor ne zaostaje.

U duhu nekadašnjeg čuvenog obećanja radikala da će biti hleba za tri dinara, tako je i sada predsednik SNS i Srbije obećao da će hleb “sava” biti ubedljivo najjeftiniji u Evropi, a da će cene ulja, šećera i drugih osnovnih namirnica biti držane pod kontrolom, dok će cena brašna možda minimalno porasti.

Moli ljude da se ne ljute ako povećanje plata bude 12 odsto

I pored tako teške situacije predsednik je poručio da će plate će od 1. januara porasti izme|u 12,5 i 14 odsto. “Značajno više nego što je inflacija”, prema njegovim rečima, mada je inflacija u junu iznosila 11,9 odsto.

On je zamolio ljude “da se ne ljute ako to bude 12 odsto, jer država krvari”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari