Bespravna gradnja nazidala najviše problema 1Foto: S. Župljanin

Inspekcijske službe u Novom Pazaru, prošle godine, u radu su imale 3.869 predmeta.

Od toga, najviše 3.387, imali su po službenoj dužnosti, zahteva stranaka bilo je 482, podneto je 220 predloga za pokretanje prekršajnog i 51 za pokretanje krivičnog postupka i 30 žalbi na upravne akte. U istom periodu doneto je 3.312 rešenja i 428 zaključaka.

U izveštaju o prošlogodišnjem radu gradskih inspekcijskih službi, na osnovu datih podataka, najviše posla bilo je za građevinske inspektore zbog bespravne gradnje. Građevinska inspekcija je popisala 2.522 objekta koji se grade bez urbanističke dokumentacije i to prosledila nadležnim službama za legalizaciju. Zbog nelegalne izgradnje podneli su 51 predlog za pokretanje krivičnog postupka, doneli su 56 rešenja o zatvaranju gradilišta i 99 o uklanjanju objekata. Karakteristično za rad ove inspekcijske službe je da se investitori oglušuju o izrečeno zatvaranje gradilišta, već nastavljaju radove na svojim objektima.

Komunalna inspekcija je, u toku prošle godine, imala 354 kontrola zauzeća javnih površina, montažno demontažnih objekata i vanpijačne prodaje. U sklopu tih kontrola podnela je 110 prekršajnih prijava. Utvrđeno je da radno vreme, ispuštanje otpadnih voda, montažni objekti i deponovanje komunalnog otpada imaju „srednji nivo rizika“. U tim oblastima izvršeno je 117 kontrola i podneto 18 prekršajnih prijava. Inspektori za zaštitu životne sredine utvrdila je u tri ugostiteljska objekta, koji se bave spremanjem hrane, da ne postoje dozvole za skladištenje otpadnog jestivog ulja, ali je kod svih proizvođača džinsa utvrđeno da nemaju ovlašćenog operatera za preuzimanje otpada koji se skladišti na prostoru fabrika gde se proizvodi džins.

U odnosu na prethodne dve inspekcijske službe, saobraćajna je imala najmanje posla iako je obavila 296 preventivnih kontrola u javnom prevozu putnika. Ova inspekcija utvrdila da u gradu radi 210 taksista sa 340 vozila koja ispunjavaju uslove za bavljenje ovim poslom. Sa pauk službom doneto je 154 rešenja o uklanjanju nepropisno parkiranih vozila, ili prosečno svakog drugog dana po jedno i 75 naloga za njihovo premeštanje. Kada je u pitanju javni prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju, kontrola je pokazala da se ne poštuje utvrđeni vozni red, posebno u zimskom periodu, i prijem i puštanje putnika van utvrđenih autobuskih stajališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari