Bez krivičnih prijava zbog blokade Suda 1Foto: Kristina Pavlović

Blokada zgrade Vrhovnog kasacionog suda i sukob demonstranata koji su protestovali zbog kredita u švajcarskim francima sa dve sudije koje su želele da napuste zgradu, po svemu sudeći neće imati pravi epilog.

Danas je u toku dana pisao Vrhovnom kasacionom sudu sa pitanjem da li su zbog nasilja podnete krivične prijave, ali odgovori nisu stigli.

Ipak, sudije koje su incidentu prisustvovale, pod uslovom da se njihovo ime ne spominje, ističu da ne veruju da će biti podnošene krivične prijave. Naši sagovornici su naglasili da nije došlo do ozbiljnog nasilja i da je jedna sudija oborena dok je pokušavala da se probije kroz gomilu, a da je druga udarena u nogu.

Kako saznajemo, sudije o kojima je reč, rade u Apelacionom sudu.

Međutim, v. d. predsednika VKS Dragomir Milojević nije imao tako blag pogled na ceo incident, govoreći na skupu o odnosu suda i medija.

– Mi smo opet dobili ultimatum da o ovom pitanju iznesemo stav. Ne bih nikome poželeo da mora pod pretnjom da donosi odluke. Valjda u takvom vremenu živimo, danas deca štrajkuju kad dobiju lošu ocenu – kazao je Milojević uz opasku da demonstranti nisu majkama dozvolili da odu po svoju decu.

Predsednik najvišeg suda u zemlji se osvrnuo na konkretan zahtev demonstranata tvrdeći da su njihovi pritisci kontraproduktivni.

– Kada bismo mi izašli sa mišljenjem u ovim okolnostima, druga strana bi imala osnova da takve presude obara pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu sa tvrdnjom da je mišljenje iznuđeno – naveo je Milojević.

U zgradi Vrhovnog kasacionog suda, u vreme blokade bio je i predsednik Udruženja novinara Srbije, Vladimir Radomirović.

– Mi smo pratili jedan slučaj pred Apelacionim sudom, nakon čega smo pokušali da izađemo iz zgrade. Demonstranti nam nisu dozvolili da prođemo, iako smo naglasili da radimo u medijima. Tek kada su videli uzbunjivača Borisa Josifovskog, pustili su nas da prođemo, naveo je Radomirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari