Biljana Stepanovićfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović kaže za N1 da nije optimista da će inflacija u Srbiji početi da pada u ovoj godini i da ne vidi razloge za optimizam guvernerke Tabaković.

„Znamo da je MMF tražio, napravljen je i ‘tajmlajn’ kada će da se povećavaju cene energenata. Znači, onog momenta kad vama poskupe energenti, to vuče sve ostale cene. Moraju da poskupe komunalije, razni artikli. Pritom, plate su bile manje, sad su povećane, i to će imati pritisak na tražnju“, kazala je. Ona je ocenila, povodom udesa koji je imao Nikola Petrović, Vučićev kum i nekadašnji generalni direktor Javnog preduzeća „Elektromreža Srbije“, da je taj incident trebalo da bude zataškan.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je na Kopaonik biznis forumu da se očekuje da krajem ove godine inflacija treba da bude dvostruko niža nego početkom ove godine.

„Čitala sam to što je rekla, ja nju razumem, ne bi se od nje očekivalo da na jubilarnom Kopaonik forumu širi pesimizam. I inače, ova vlast širi optimizam stalno. Ali, ta NBS je imala projekcije koje su bile previše optimistične, pa se nisu ostvarivale. Ja bih volela da inflacija bude niža, ali bih morala da sačekam da vidim koji su razlozi za taj optimizam“, rekla je Stepanović u Novom danu.

Dodaje da se, prema podacima koje je Nova ekonomija razmatrala, razloga za optimizam – nema.

„Prošle godine je inflacija bila 15,8 posto, pri ograničenim cenama energenata i zamrznutim cenama osnovnih životnih artikala. Znamo da je MMF tražio, napravljen je i ‘tajmlajn’ kada će da se povećavaju cene energenata. Znači, onog momenta kad vama poskupe energenti, to vuče sve ostale cene. Moraju da poskupe komunalije, razni artikli. Pritom, plate su bile manje, sad su povećane, i to će imati pritisak na tražnju. I ne vidim uporište da inflacija može da počne da pada“, naglasila je Stepanović.

O poskupljenju životnih namirnica, poput mleka, crnog luka, kućne hemije, gošća N1 kaže:

„Poskupela je i junetina, kućna hemija od 30 do 50 posto, to su sve stvari koje su ljudima ključno potrebne, i tu se vidi koliko je ljudima poskupeo život. Mi pratimo cene u istoj prodavnici, listu proizvoda, i rezultati su ti – mlečni proizvodi su ozbiljno poskupeli, oko 50 odsto…“.

A za to vreme, predsednik Srbije na kineskoj tabli crta „neverovatne rezultate“.

Prema njenim rečima, u Srbiji živi u siromaštvu oko 700.000 ljudi.

„I ne znam zašto se ima potreba da nam se govori kako mi fantastično živimo a mi to ne vidimo“, rekla je.

I pita se – kome verovati – „televizoru ili praznom frižideru“?

„Stalno je taj sukob između TV i frižidera. Vi se ne osećate bolje, ali jedini psihološki efekat je – da, evo meni nije dobro, ali biće bolje, državi je bolje… Vi stalno nešto tako čekate a živite lošije jer manje možete da kupite. Dovodimo se u stanje – ‘ćutite, skupi su energenti, a mi evo imamo grejanje’. Zašto se u 21. veku dovodimo u tu priču“, kaže Stepanović.

Urednica Nove ekonomije navodi da Srbiju u naredom periodu očekuju i tekući troškovi i vraćanje dugova.

„Od 7,8 milijardi evra, to negde mora da se nađe… EPS, ja o tome ne mogu da prestanem da govorim, je devastiran, uvozili smo struju kada je ona bila najskuplja. Imamo i iskušenja oko Kosova, privredni rast je ozbiljno zakočio, strani investitori iz Evrope ne mogu da hrle ovde, kada je i kod njih kriza. Imamo pitanje sankcija Rusiji, ne zna čovek šta će pre. A ja smatram da se država se uporno loše vodi i dovodi do sve nižeg nivoa, a drugo, tu su i međunarodne okolnosti“, naglasila je.

I onda se nameće pitanje – šta će nama stadion?

Bahatost koja bode oči

Nikola Petrović, nekadašnji generalni direktor Javnog preduzeća „Elektromreža Srbije“ i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u ponedeljak popodne je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi na Dedinju. Nekoliko muškaraca okružilo je ekipu portala nova.rs, a pripadnik MUP-a koji je regulisao saobraćaj nekoliko puta je od novinara tražio da mu kažu kako su saznali za ovu saobraćajnu nezgodu.

„Vučić je jednom rekao da on nema pojma čime se njegov kum bavi. Zna koji avion leti iznad njegove glave, zna sve šta se dešava, ali baš ne zna šta radi njegov kum koji je baš bio direktor Elektromreža. I vi vidite da svi koji su se obogatili ozbiljno, imali su neka posla s državom. I ovo je odraz te strašne bahatosti“, izjavila je Stepanović.

Dodaje da joj najviše smeta – predsednikova bahatost.

„Ne znam da li on misli da može nekome da proda priču da su svi oko njega enormno bogati, da grade po nesrećnim srpskim planinama, a samo je on uspeo u tom okruženju da ostane siromašan. Ta bahatost u svemu tome najviše bode oči“, dodaje.

Stepanović misli i da je čitava stvar oko udesa trebalo da se zataška.

A o stanju u EPS-u kaže:

„Čudo Božje bi izašlo kada bi se utvrđivalo šta se tamo zaista događalo. A mi vidimo šta se dešava dvema tužiteljkama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari