Predsednik i njegova preskupa tabla: Skretanje pažnje sa pitanja Kosova i ekonomije 1Foto: Printscreen / RTS

Gostovanje predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, na RTS-u, dan nakon što se vratio iz Brisela gde se saglasio sa evropskim mirovnim rešenjem za Kosovo, zajedno sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, između ostalog obeležilo je i njegovo „hvalisanje“ posedovanjem kineske elektronske table.

Tablu je poneo sa sobom u studio kako bi je iskoristio za određene ilustracije, a na pitanje novinara kada će škole dobiti table poput te, Vučić je odgovorio da je ona preskupa.

– To je moja tabla, tačnije države Srbije, ja sam njen korisnik, a kada sam pitao koliko košta shvatio sam da ne bih to mogao da uradim – rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Olenik
foto FoNet Zoran Mrđa

 Zamišljam ih na RTS kad bih ja došao sa tablom… 

Aleksandar Olenik, samostalni poslanik u Skupštini Srbije, kaže za Danas da je „medijska manipulacija ili propaganda osnovni način vladanja Aleksandra Vučića”.

– Svako njegovo javno obraćanje je primer toga, pa je tako poslednji put na RTS, u sred priče o Kosovu i ekonomiji, nametnuo i temu kineske elektronske table, koju je i doneo u studio. E sad, ja i većina opozicionih poslanika vidimo RTS samo u kampanji, kada po sili zakona imamo neke sekunde. Drugo, zamišljam ih na RTS kad bi ja došao sa tablom… Treće, ova tabla je poslužila svrsi da pokaže kako u velikoj svetskoj političkoj areni, Vučić lično ima i političku i ekonomsku podršku Kine, što prosto nije tačno. I četvrto, ova lažna poruka nije preneta direktno, već „između redova“ tako da gledaoci u većini slučajeva nisu svesni ove manipulacije – zaključuje sagovornik Danasa.

Predsednik i njegova preskupa tabla: Skretanje pažnje sa pitanja Kosova i ekonomije 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)funkcija nije da uči ljude po televizijama,

Vučićeva funkcija nije da uči ljude po televizijama…

Aris Movsesijan, bivši predsednik Nove stranke, ističe za Danas da ne može da verujem da je neko, a posebno predsednik jedne države, doneo školsku tablu na televiziju, da bi na njoj pisao podatke koji jednostavno mogu da se izgovore.

– Tabla je jedno od osnovnih učila i, umesto što je vuče po televizijama, predsedniku bi bilo bolje da je pokloni nekoj školi. Njegova funkcija nije da uči ljude po televizijama, nego da podnosi izveštaj građanima koji su ga birali, pa i onima koji ga nisu birali. Iako ne znam po kom osnovu on pregovara u Briselu, bilo je važno konkretno izložiti rezultate tako važnog sastanka – kaže naš sagovornik.

Ali, avaj. Dodaje, predsednik je doneo tablu umesto činjenica.

– Da stvar bude apsurdnija, predsednik se hvali kako su mu „Kinezi poklonili tablu“. Očigledno ni Kinezi ne veruju da Vučić ume bez pisanja i crtkanja da objasni šta je hteo da kaže, pa su mu poklonili to moderno učilo. Ne pamtim da sam gledao nečiji nastup koji toliko traje, a u kome ništa konkretno nije rečeno, čak ni uz pomoć table – zaključuje naš sagovornik.

Predsednik i njegova preskupa tabla: Skretanje pažnje sa pitanja Kosova i ekonomije 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

 Na Jovanjici su se uz organski paradajz i rotkvice, uzgajale i bunike

Prema rečima Srđana Milivojevića, poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije, “kad god vidim predsednika Srpske napredne stranke i nejgove medijske nastupe koji se dele na društvenim mrežama, a pogotovo kad čujem šta priča u Skupštini, sve više verujem da su se na Jovanjici uz organski paradajz i rotkvice, uzgajale i bunike i da je berba bila rekordna”.

– Možda Aleksandar Vučić zaista veruje u ovo sto priča, ali je dobro što mnogi građani Srbije počinju da veruju mnogo više svojim očima nego ustima Aleksandra Vučića – zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari