Brat Dritana Abazovića već godinama suvlasnik bolnice u Beogradu 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

List Danas nije dobio potvrdu informacije koja je poslednjih dana bila plasirana u medijima, da brat crnogorskog premijera Dritana Abazovića, DŽihan Abazović, zajedno sa partnerkom srpske premijerke, doktorkom Milicom Đurđić otvara privatnu kliniku koja bi, prema tim izvorima, trebalo da bude smeštena u delu zgrade BIGZ-a.

U spekulacijama se podseća da su tu zgradu prošle godine za oko 3,7 miliona evra kupile dve ruske firme, Marera Real Estate Partners i Marera Properties, za koje se tvrdi da su povezane sa ministrom finansija Sinišom Malim.

Inače, doktor DŽihan Abazović već je prisutan na zdravstvenoj mapi Srbije, jer je u maju ove godine na Novom Beogradu registrovana privatna, Opšta bolnica Biocell Hospital. Osnivač i vlasnik te ustanove je kiparska firma Vincula Biotech Group u kojoj je Abazović direktor a poseduje i simboličan, jedan odsto kapitala dok grupa lekara takođe ima udele od po najviše nekoliko procenata. U vlasničkoj strukturi Vincula Biotecha sa 15 odsto su odnedavno i Robne kuće Beograd, odnosno kao krajnji vlasnik Milija Babović, dok najveći udeo, 75 odsto, poseduje kiparska Ensifolia Limited. Direktorka Ensifolia je Ana Abou Šaban a funkciju sekretara vrši firma Setalexfre dok podaci o vlasniku nisu dostupni. Na to pitanje prosleđeno mejlom, Abazović nije odgovorio u toku jučerašnjeg dana, kao ni na molbu da nam potvrdi ili negira pisanje medija o otvaranju još jedne medicinske ustanove.

Na sajtu Vincula Biotecha navodi se da u sklopu te grupe radi više medicinskih ustanova. Među prvima je 1993. godine u Novom Sadu otvorena Parks bolnica koja sada nosi naziv i “Dr Dragi” a navodi se da je reč o specijalizovanom hirurškom centru. Uz to, u Sloveniji, gradiću Trzin, otvorene su dve istraživačke jedinice, Educell, 1997. za razvoj biotehnologije i proizvodnju ćelijskih proizvoda i medicinskih uređaja, kao i Biobanka, 2008. za krioprezervaciju krvi, ćelija i tkiva. Kako se navodi na sajtu, nova Opšta bolnica u novobeogradskom bloku West 65 ima sve specijalnosti, najsavremeniju tehnologiju ali je fokus na regenerativnoj medicini, uključujući ćelijske i genske terapije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari