Brisel barijera svim ruskim projektima 1Foto: EPA/ Koca Sulejmanovic

Srbija nije uključena u navodne pregovore o obnavljanju izgradnje gasovoda „Južni tok“ sa Rusijom i Mađarskom – kategorično demantuju u Ministarstvu rudarstva i energetike za Danas.

Naime, u medijima se mogla pročitati izjava Petera Sijetra, ministra inostranih poslova Mađarska da su tri zemlje obnovile pregovore na tu temu. Navodno je reč o trasi kojom bi ruski gas bio transportovan preko turskih voda do Bugarske pa dalje preko Srbije do Mađarske.

– Niti nas je bilo ko pitao za proveru pre objave tih informacija niti je ona potekla od nas. Jedino što možemo da kažemo da pregovora na tu temu nema – tvrde u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Ipak, ono što je definitivno tačno je da je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike nedavno izjavio da je sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom razgovarao o gasovodu „Turski tok“. Iako je taj projekat, bar zasad, vezan samo za snabdevanje Turske ruskim gasom, kako tvrdi Antić, postoji više različitih scenarija o mogućnostima da se projekat nastavi i u drugim zemljama. Da bi se to ostvarilo neophodno je obezbediti saglasnost Moskve i Brisela po tom pitanju jer je Evropska unija u datom trenutku protiv bilo kakvog zajedničkog aranžmana sa Rusijom kada je reč o gasnim projektima.

– To što Srbija razgovara sa ruskom stranom o projektu „Turski tok“ je veoma dobra vest. To bi bila najpovoljnija opcija, od svih koje su trenutno na raspolaganju, za pribavljanje gasa namenjenog potrošačima u Srbiji. Naime, taj gas bi bio znatno jeftiniji od onog koji bi do naše zemlje dolazio sa severa Evrope jer bi morali da plaćamo skuplje tranzitne takse državama čijom teritorijom bi se gas transportovao do Srbije. Osnovni problem vezan za taj projekat su finansije. Izgradnja gasovoda je veoma skupa. Srbija nema dovoljno novca da ga sama gradi, a da se ne zaduži. Evropska unija takođe ne nudi konkretnu pomoć Srbiji za takve projekte u gasnom sektoru pa bi stoga trebalo sa ruskom stranom pokrenuti razgovore na tu temu – naglašava Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije. On dodaje da je problem i to što se EU protivi učešću u gasnim projektima sa Rusima.

– Da bi taj gasovod došao do nas trebalo bi da prođe kroz teritoriju Grčke i Makedonije. Grčka je toliko zadužena da je podložna raznim vrstama pritiska iz Brisela pa bi to moglo da se desi i po pitanju izgradnje „Turskog toka“.

Naš sagovornik ističe da je nedavno bio na skupu u Privrednoj komori Srbije gde je jedan italijanski ekspert rekao da Evropska unija nema alternativu za ruski gas.

– To je tačno. Potrošači u Evropi sem ruskog gasa ne mogu da računaju na bilo koji drugi koji bi podmirio njihove potrebe. S obzirom na tu situaciju sasvim je jasno da Brisel treba da se odupre pritiscima iz Vašingtona koji se oštro protivi sklapanju energetskih aranžmana sa Rusijom i da obnovi projekat Južni tok jer je to u obostranom interesu – zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari