Brnabić: Budućnost u novim tehnologijama 1Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Srbija mora da napravi iskorak iz tradicionalnih načina gledanja na privredni rast i da ide u nove tehnologije, izjavila je danas na Kopaonik biznis forumu predsednica vlade Ana Brnabić navodeći digitalizaciju i inovacije u privredi kao prioritete.

U budućnosti sami moramo da budemo kreatori ekonomske politike i rasta i ne dozvolimo da okolnosti koje nas okružuju na to utiču, rekla je ona i dodala da će se vlada okrenuti ka investicijama u sektorima na koje Srbija nije tradicionalno računala.

Neophodno je da počnemo da menjamo ekonomiju jer privreda zasnovana na investicijama nije više dovoljna i moramo da je zasnivamo na inovacijama. Ekonomija zasnovana na inovacijama je način da ne budemo zemlja jeftine radne snage i da ne zavisimo od vremenskih prilika, rekla je ona.

On je kao jedan od najperspektivnijih privrednih grana navela IT sektor koji je prošle godine povećao izvoz za više od 20 odsto.

Strane i domaće kompanije u tom sektoru danas daju primer kako mi u Srbiji možemo da kreiramo dodatnu vrednost i značajno povećamo konkurentnost i poboljšamo imidž zemlje, rekla je Brnabić.

Ona je izjavila da će se vlada usredsrediti na domaće privrednike pored stranih investicija navodeći da je širom Srbije videla uspešne male i srednje firme koje su konkuretne i na tržištima zapadne Evrope.

Moramo da se naviknemo na to da je ogroman potencijal u malim i srednjim firmama a lokalne samouprave moraju da budu pokretači razvoja jer nije realno da strani investitori dođu u svaku od njih i one ne treba da zovu vladu da dovede investitore već treba da sami rade na tome, rekla je ona.

Brnabić je rekla da je poljoprivreda jedan od sektora u kojima Srbija može da napravi veliki iskorak. Ako negde postoji potencijal to je u poljoprivredi, rekla je ona i izrazila čuđenje što se samo mali deo poljoprivrednog zemljišta navodnjava.

Uticaj novih tehnologija se najbolje vide na primeru poljoprivredne industrije, rekla je ona.

Brnabić je rekla da će krediti od Ujedinjenih arapskih emirata biti upotrebljeni da se ta površina poveća na sedam odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta i najavila automatizaciju protivgradne zaštite tokom ove godine.

Ona je najavila smanjivanje birokratije kroz digitalizaciju, navodeći da je uvođenje elektronske uprave i umrežavanje državnih organa dovelo do uštede od oko 8 miliona radnih sati. Cilj je da ova vlada pošalje pečat u istoriju, rekla je ona.

Elektronska uprava pomaže u borbi protiv korupcije i povećava efikasnost državne uprave i zato je digitalizacija ključna stvar. To je novi ekonomski koncept, koji prožima sve delatnosti i sfere života, rekla je ona.

Brnabić je upozorila da Srbija nema dovoljno kapaciteta ni u javnom ni u privatnom sektoru za realizaciju strateških projekata kao što su putni koridori.

Mi više nismo uproblemu zbog nedostatka novca već zbog nedostatka projekata, rekla je ona i dodala da Srbija nema dovoljno kompanija koje mogu istovremeno uz dovoljni kvalitet da rade na svim koridorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari