Brnabić: Učinjeno sve da u zimu bude dovoljno gasa i stuje, dobro smo se spremili 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da je „učinjeno sve“ da tokom zime bude dovoljno gasa i struje.

„Predsednik Vučić je o toj temi pričao još od prethodne zime, mnogi su to nipodaštavali. Mi smo se prilično dobro spremili“, rekla je Brnabić, za Radio-Televiziju Srbije (RTS).

Kako je navela, u gasnom skladišu u Banatskom dvoru i u gasnim skladištima sa Madjarskom, „već imamo skladišteno gasa za dva meseca najintenzivnijeg zimskog korišćena gasa sve da ništa drugo nemamo u ovom trenutku“.

„Moram da opet kažem, ma koliko me neki budu kritikovali, koliko je važno što radimo u jednom timu sa predsednikom Vučićem, svakodnevno je njegov kabinet angažovan da pomogne“, rekla je Brnabić, govoreći o obezbeđivanju energenata.

„Na EPS-u radimo sa partnerima iz Norveške i MMF-om“

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da se na preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) radi zajedno sa partnerima iz Norveške, kao i da je to važan deo „stend baj“ aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

„Što se tiče EPS-a, sa svima onima koji kritikuju da smo EPS sami doveli dokle jesmo, ja bih se složila. Imamo jedno fundamentalno neslaganje ko je doveo EPS dotle. EPS praktično nije vodjen, i ništa ozbiljno nije uradjeno u poslednje tri decenije“, rekla je Brnabić za Radio-televiziju Srbije.

Ona je navela da je Vlada Srbije 2017. i 2018. godine krenula da gradi prve elektroenergetske objekte posle 31 godine.

Govoreći o gubicima EPS-a, premijerka je kazala da su oni i prethodnih godina bili izuzetno visoki, jer je, kako je navela, cena električne energije subvencionisana kategorija i da se ne može očekivati da EPS „tu zaradjuje značajne novce“.

Istakla je da će morati da rastu cene struje i gasa, bez mogućnosti da precizira za koliko, ali da će to uslovljavati rast plata i penzija, kao i da u aktuelnoj krizi Srbija „mora da štiti privredu subvencionisnim cenama, da bi ostala konkurentna“.

Govoreći o zagadjenju vazduha, Brnabić je ocenila da se mediji tom temom bave „paušalno“ i navela podatak prema „IQair“, da je Beograd bio 73. na listi najzagadjenijih gradova u Evropi, kumulativno za celu 2021. godinu.

Po njenim rečima, u regionu je značajno lošiji kvalitet vazduha u Sarajevu, Skoplju, ali i u Zagrebu, „koji je 53. najzagadjeniji grad na evropskom kontinentu“.

„Ja neću da umanjujem ovaj problem, ali zaista nema potrebe da se predstavljamo gorim nego što jesmo. Ako gledate na dnevnoj osnovi, vi možete da izvlačite dane u kojima smo medju najboljima, o kojima se nikada ne priča, i dane kada smo medju najgorima“, rekla je Brnabić.

Govoreći o zelenim energijama, premijerka je istakla da „to ne može bez značajnog povećanja cene struje“.

„Zelena energija je značajno skuplja, energija koju mi moramo da uvozimo za balansiranje zato što nemamo dovoljnih kapaciteta, dok ne izgradimo Bistricu i Djerdap tri, je takodje značajno skuplja. Dakle može, ali da znate da onda dramatično rastu cene struje“, istakla je Brnabić.

Brnabić: Od MMF-a tražimo 2,45 milijardi evra, rast BDP-a očekujemo oko tri odsto

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da Srbija od Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) trenutno traži finansijski „stend baj“ aranžman u iznosu od 2,45 milijardi evra.

„Taj novac ćemo koristiti za dodatnu budžetsku podršku, a koristićemo ga i da završimo kapitalne infrastrukturne projekte od kojih ne odustajemo. To je ono što gura životni standard naših gradjana naviše i ono od čega zavisi naš rast“, rekla je premijerka za Radio-televizija Srbije.

Po njenim rečima, MMF je ocenio da je javni sektor i ekonomija Srbije „jako otporna, ne nesalomiva, ali jako otporna“.

„Mi smo od 2014. godine imali aranžman sa MMF-om, što je važno zato što to daje dodatni kredibilitet zemlji i praktično kada i MMF može da posvedoči da mi naše finansije vodimo na dobar, transparentan način, da smo ozbiljna zemlja što će nam pomoći u privlačenju direktnih stranih investicija i zaduživanju po nižim kamatnim stopama“,

Istakla je da će rast BDP-a ove godine biti manji od planiranog, ali da će to „svakako biti rast“

„Trenutno su različite prognoze Ministarstva finansija i Republičkog zavoda za statistiku, ali ja se nadam da će biti oko tri odsto, ili nešto iznad tri odsto. Zavisi kako nam bude ovaj četvrti kvartal“, kazala je premijerka.

Na pitanje da li je moguće spustiti javni dug na 50 odsto u odnosu na BDP, Brnabić je kazala da je javni dug Srbije u ovom trenutku 53,7 odsto, ističući da on neće prelaziti 60 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari