Brnabić: Koncesija beogradskog aerodroma dobar potez 1FoNet Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je odluka o koncesiji beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ od strane kompanije „Vansi“ bila dobar ekonomski potez i da u suprotnom aerodrom ne bi preživeo usled krize sa pandemijom.

Brnabić je obilazeći radove na izgradnji novog terminala na beogradskom aerodromu, istakla da je zahvaljujući koncesiji izbegnut udarac na ekonomiju i budžet Srbije, kao i na sve zaposlene.

„Novi terminal biće završen do 2024. godine, a površina sa sadašnjih 55.000 kvadratnih metara biće povećana na više od 100.000 kvadratnih metara“, kazala je Brnabić.

Ona je dodala da će godišnji kapacitet putnika biti povećan za šest miliona na 14 miliona, te da će parking sa 1.500 mesta biti proširen za novih 800 mesta.

Brnabić je navela da je u 2019. godini vrednost izvedenih radova na beogradskom aerodromu bila oko 16 miliona evra, u 2020. godini nešto više od 60 miliona evra, a u 2021. godini planirano je ulaganje od 125 miliona evra.

„U toku je izvođenje pripremnih radova za umetnutu pistu koja će biti opremljena najsavremenijim radio-navigacionim uređajima, i to će posle 60 godina biti prva nova pista na aerodromu“, istakla je premijerka.

Brnabić je kazala da će nivo čarter saobraćaja u 2021. godini na aerodromu biti na istorijskom maksimumu, gde će imati oporavak od 105 ili 110 odsto.

Predsednica Vlade Srbije je ocenila kao odličnu nameru komapanije „Vinci“ da doprinese zaštiti životne sredine time što će izgraditi postrojenja za snabdevanje energijom, kao i priključak na gas, umesto da kao do sada koristi mazut

„Država će izgraditi gasovod od šest kilometara od Dobanovaca do aerodroma, kao i postrojenje za korišćenja energije sunca“, kazala je ona i naglasila da će se 100 odsto otpada sa aerdoroma reciklirati. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari