Brnabić o ukidanju zabrane izgradnje nuklearnih elektrana: Prvo javna rasprava, pa odlučivanje 1Foto FoNet: Milica Vučković

Predsednica Skupštine Srbije izjavila je danas da će predlog o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana, pre nego što o njemu budu odlučivali poslanici, ići na javnu raspravu i slušanja.

„Što se tiče nuklearne energije, kao i sve u parlamentarnoj demokratiji – uđe u proceduru, imamo javne rasprave, imamo javna slušanja, imamo sve relevantne aktere koji se izjasne o tome, idemo u plenum i odlučujemo“, rekla je Brnabić novinarima u Skupštini Srbije.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Dragišić podneo je u sredu skupštini predlog zakona o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Dragišić je, kako je preneo portal lista Danas, naveo da je Srbija taj zakon prvo nasledila od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), a potom i od SRJ, uz ocenu da on Srbiji „vezuje ruke u razvoju nuklearne energije, koja je najveći hit u energetici trenutno“.

Upitan da li taj predlog ima veze sa posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, gde je oblast nuklearne energije bila jedna od glavnih tema, kazao je da je to povezano i da je razgovarao sa Vučićem na tu temu.

„Očekujem da će već na prvoj sednici, nakon izbora Vlade, ovaj predlog da bude tačka dnevnog reda na Skupštini. Očekujem da poslanička grupa ‘Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane’ stane iza predloga, ali i veliki broj drugih poslanika, jer ovo nije politička, već strateška tema“, naveo je Dragišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari