Prvi korak ka nuklearci: Poslanik SNS podneo predlog zakona kojim se ukida zabrana nuklearki u Srbiji 1foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Zoran Dragišić, narodni poslanik Srpske napredne stranke podneo je danas Skupštini Srbije predlog zakona o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u SR Jugoslaviji.

Predlog kojim bi se ukinula zabrana gradnje nuklearki u Srbiji dolazi samo dan nakon završetka posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj gde je jedna od glavnih tema bila saradnja u energetici i to posebno u oblasti nuklearne energije.

Kako Dragišić objašnjava, taj zakon koji smo nasledili od SFRJ, a potom i SRJ, vezuje ruke Srbiji u razvoju nuklearne energije, koja je najveći hit u energetici trenutno.

„Sve razvijene države razvijaju nuklearne kapacitete. Ovaj zakon sprečava čak i da vodimo rasporavu o nuklearne energije“, napominje on dodajući da je njegov stav da treba graditi nuklearke, ali da ćeukidanje zakona pre svega omogućiti raspravu u društvu na ovu temu.

„Do 2050. godine po svim procenama će nam trebati četiri puta više energije nego što sad možemo da proizvoedemo, a kapaciteti na fosilna goriva ne mogu da zadovolje te potrebe. Moramo da idemo u susret onome što svet radi, da razvijamo nuklearnu energiju, jer ona je mnogo čistija i bezbednija od energije iz fosilnih goriva“, smatra Dragišić.

Prvi korak ka nuklearci: Poslanik SNS podneo predlog zakona kojim se ukida zabrana nuklearki u Srbiji 2

On ukazuje i da je to zakon iz doba SFRJ, koji su i Slovenci i Hrvati stavili van snage. pa „ne vidim nijedan razlog da ostane na snazi u Srbiji“.

Dragišić ocenjuje da zabrana ne koči samo razvoj nuklearne energije, već i naučno istraživački rad i dijalog na tu temu.

„Važno da se zakon stavi van snage, a onda otvori društveni dijalog, da se struke pitaju o tome šta treba da radimo, da se donesu adekvatne političke odluke, jer kako da nastavimo sa fosilnim gorivima koje nemamo, jer da podsetim mi smo ložili blato, a ne ugalj. Ako hoćemo da nastavimo sa razvojem i industrijalizacijom od nuklearne energije ne treba da bežimo“, zaključuje on.

Na pitanje da li njegov predlog ima veze sa Vučićevom posetom Francuskoj, on kaže da je to povezano, da je razgovarao sa Vučićem na tu temu.

„Očekujem da će već na prvoj sednici, nakon izbora vlade, ovaj predlog da bude tačka dnevnog reda na skupštini. Očekujem da poslanička grupa „Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane“ stane iza predloga, ali i veliki broj drugih poslanika, jer ovo nije politička, već strateška tema“, zaključuje Dragišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari