Brnabić: Stelantis potvrdio da će poštovati dogovoreno o zaštićenim kategorijama radnika 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je kompanija „Stelantis“, u čijem se vlasništvu nalazi kragujevački „Fijat“, potvrdila da će poštovati sve ono što je vlada tražila od njih kada su u pitanju zaštićene kategorije radinka.

Kako se navodi u saopštenju vlade Srbije, na današnjem sastanku Brnabić sa čelnicima „Stelantisa“ potvrđene su zaštićene kategorije radnika, kao što su trudnice, majke sa decom mlađom od pet godina, majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, žene u procesu vantelesne oplodnje, osobe sa invaliditetom i samohrani roditelji maloletne dece.

„Na današnjem sastanku smo to ponovo potvrdili. Ovo je veoma važan projekat za našu državu“, kazala je Brnabić.

U saopštenju se navodi da vlada i kompanija „sada zaista veruju da je paket za rad u inostranstvu izrađen tako da podrži zaposlene FCA Srbije, obezbeđujući sprovođenje novog projekta, unapređenjem njihovih profesionalnih veština i sticanjem važnog iskustva za podršku novom pokretanju proizvodnje u Srbiji“.

„Dve strane očekuju veliko interesovanje zaposlenih da pristupe ponudi za rad u inostranstvu do ponedeljka, kada će se proces prijavljivanja okončati“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je „Stelantis“ unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca), tako što se obavezao da će garantovati radna mesta zaposlenima „FCA Srbija“ koji će provesti jedan period u inostranstvu po povratku u Srbiju.

Isti uslovi za rad u inostranstvu kao za „FCA Srbija“, važiće i za kompanije „FCA Plastika“, „Slobodna zona FAS“ i „FAS Akademiju“, dok će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate – pre putovanja u Slovačku 11.000 evra i bonus od 6.000 evra po povratku u Srbiju.

„Stelantis“ će zaposlenima omogućiti da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da će biti organizovane redovne autobuske linije iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

U saopštenju se ističe i da će porodice radnika imati zdravstveno osiguranje.

Globalni direktor proizvodnje u „Stellantisu“ Arnaud Debeouf i direktorka globalne korporativne kancelarije te kompanije i direktorka „FCA Srbija“ Sivlia Verneti Blina saglasili su se da će Srbija „igrati ključnu ulogu“ u sprovođenju strateškog plana „Dare Forward 2030“ kompanije „Stelantis“ i da je to „jasna dugoročna posvećenost ovoj državi“.

„Stelantis poziva sve radnike da se prijave za ovaj program, koji će im omogućiti profesionalni razvoj za rad na električnim automobilima. Želimo da radnici u Srbiji znaju da ozbiljno računamo na njih, da su oni ti koji će proizvoditi novi model električnog automobila koji će se praviti u Kragujevcu i da su oni važan deo velike Stelantis porodice“, istakli su čelnici „Stelantisa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari