Bugarska i mađarska zabrana bi Srbiju ostavila bez gasa 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

U slučaju da Bugarska i Mađarska zaustave transport ruskog gasa kroz svoju teritoriju nezadovoljni odlukom Moskve da će im tu uslugu plaćati u rubljama potrošači u Srbiji će u potpunosti ostati bez alternative za snabdevanje „plavim energentom“, tvrdi domaća stručna javnost. Ipak, eksperti ne veruju da će se Sofija i Budimpešta odlučiti na takav čin i da će način način kako da se dogovore sa ruskom kompanijom Gasprom o plaćanju međusobnih obaveza.

Podsećanja radi, Ruska Federacija je formirala listu „neprijateljskih zemalja“ koje su joj uvele sankcije zbog vojne intervencije u Ukrajini a na njoj su i sve članice Evropske unije.

Iako Moskva ne namerava da prekine da snabdeva gasom te zemlje ambasadorka Rusije u Bugarsko Eleonora Mitrofanova izjavila je da će „sva plaćanja Bugarskoj biti vršena u rubljama“. Iako zvanična Sofija ćuti na tu temu pojedine nevladine organizacije u toj zemlji smatraju da bi vlasti Bugarske trebalo da obustave tranzit ruskog „plavog energenta“ ako Gasprom plati svoje transportne obaveze u rubljama umesto u dolarima. Ekspert za energetiku nevladine organizacije Centar za proučavanje demokratije Martin Vladimirov tvrdi da Bugarskoj preti gubitak od milijardu evra u slučaju da ruski državni gigant tranzit gasa ka Srbiji plati u rubljama.

Srbija se inače ruskim gasom snabdeva iz dva pravca. Jedan je preko Ukrajine a drugi putem „Turskog toka“ koji u Srbiju ulazi iz Bugarske. S obzirom da su i Mađarska i Bugarska uvele sankcije Rusiji obe zemlje mogu da se suoče sa plaćanjem obaveza prema njima u rubljama.
Direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović rekao je prekjuče da je mala verovatnoća da Bugarska zaustavi protok gasa ka Srbiji, da je taj energent berzanska roba i da ima vrednost novca i da Rusija transport kroz tu zemlju može da plati kompenzacijom.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da bi u slučaju odbijanja Budimpešte i Sofije da Gaspromu naplati tranzit u rubljama Srbija ostala bez bilo kakve alternative u snabdevanju tim energentom.

– Zemlje Evrope nemaju dovoljno gasa da bi mogli da budemo snabdevani iz trećeg pravca na kontinentu ako bi do ovakve situacije došlo. Što se tiče tečnog prirodnog gasa on ne može da predstavlja zamenu ruskom u datom trenutku jer ne postoje morski terminali koji bi omogućili njegov prijem i uslove za dalji transport do potrošača u evropskim zemljama. Dakle tečni prirodni gas može biti alternativa ruskom gasu tek u budućnosti a ne u ovom trenutku – navodi Gavrilović. Naš sagovornik dodaje da bi takav scenario za Srbiju predstavljao pravu katastrofu.
– Naša industrija koristi gas tokom cele godine i našla bi se u nezavidnoj situaciji, odnosno suočila bi se sa nedostatkom tog energenta potrebnog za njeno funkcionisanje. Stvar bi mogla da se premosti prelaskom na upotrebu mazuta i uglja u proizvodnim pogonima. Međutim, zamena tehnologije bi izazvala velike finansijske troškove a sa druge strane povećalo bi se zagađenje životne sredine – kaže Gavrilović.
Ipak naš sagovornik veruje da do te prilično nezavidne situacije za Srbiju ipak neće doći.

– Mislim da se ni Bugarska ni Mađarska neće odlučiti na prekid tranzita gasa zbog eventualnog plaćanja u rubljama. Jednostavno ako kupuju ruski gas imaju i obavezu da ga tranzitno transportuju drugim državama. Čak i da budu prinuđeni da gas plate rubljama vlade tih zemalja će na to pristati ali je moguće da se informacije da isplata nije u dolarima već u ruskoj valuti neće obelodaniti javnosti. Dugim rečima, moguće je da bude napravljen sporazum na tu temu iza „zatvorenih vrata“ što znači da snabdevanje potrošača u Srbiji neće biti ugroženo – kaže Gavrilović.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić navodi za Danas da neće biti obustavljanja snabdevanja Srbije ruskim gasom i kao razlog za to ističe da se zvanična Sofija nije oglasila i iznela takvu mogućnost.

– Za tu stvar agituje nevladin sektor u Bugarskoj i izjave o zaustavljanju tranzita gasa daju njegovi pripadnici a ne predstavnici administracije u Bugarskoj. Zato sam ubeđen da opasnosti od prekida u snabdevanju nema. Rusija i Bugarska će sigurno naći rešenje kroz kompenzaciju u slučaju da Moskva bude insistirala na plaćanju u rubljama. Prostora za to ima jer mnogo su veća potraživanja Rusije prema Bugarskoj i Mađarskoj kada je reč o trgovini gasom nego te dve zemlje prema Moskvi. Stoga će neki dogovor sigurno biti postignut – zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari