C&A zatvara radnje u Srbiji i ide u stečaj, kažu da su meta prevare 1FOTO: Pixabay /Hans

Kompanija C&A Srbija proglasila je stečaj, nakon što je, kako je saopštila, „postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca“.

„Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i primenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A“, navodi se u saopštenju kompanije iz Dizeldorfa, koja prodaje tekstilnu robu, prenosi N1.

Dodaje se da je počinilac prevare jedan od poslovnih partnera kompanije, „kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati“.

„Navedeni počinioci sistematično su obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu od 2014. do 2021. godine, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji. Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021. kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije“, piše u saopštenju.

Ukazuje se da su nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima da C&A ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, „carinski organi Republike Srbije zauzeli stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza“.

„Nakon temeljne analize situacije upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno da snosi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost. Dalje postupke obrađivaće imenovani stečajni upravnik“, navodi se u saopštenju kompanije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari