Čadež: Do kraja godine sporazum o slobodnoj trgovini sa UAE 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je danas da će do kraja ove godine biti potpisan sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i  održan veliki poslovni forum u Beogradu.

Čadež je posle sastanka sa ministrom spoljne trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata Tani Bin Ahmedom Al Zejudijem (Zeyoudi) u Abu Dabiju rekao da će do kraja oktobra biti održana druga runda pregovora o sporazumu o slobodnoj trovini, saopštila je PKS.

“Taj sporazum, koji pripremaju dve vlade biće okvir, a na privrednicima je da ga popune novim poslovima”, rekao je Čadež i dodao da će Al Zejudi predvoditi najveću privrednu delegaciju UAE u poseti Srbiji, koja će učestvovati na poslovnom forumu.

On je kazao da PKS, zajedno sa komorama Abu Dabija, Dubaija, kao i sa Savetom investitora UAE, učestvuje u organizaciji ovog poslovnog foruma, sa ciljem da novim projektima unese dodatnu dinamiku i energiju u ekonomske odnose Srbije, regiona Zapadnog Balkana i UAE.

Predsednik PКS ranije danas sastao se i sa generalnim sekretarom Međunarodnog Saveta investitora UAE Džamalom Al Džarvanom (Jamal Bin Saif Al Jarwan) sa kojim je razgovarao o mogućnostima ulaganja u Srbiji i regionu, posebno u sektoru informacionih tehnologija, inovacija i inovativnog zdravstva.

Čadež je predstavio Bio Sense institut i projekat Bio4 Campus, koji je, kako je istakao, jedan od najinteresantnijih u oblasti biotehnologije.

Savet investitora UAE među najuticajnijim je u svetu, a po rečima Čadeža, postoji mogućnost za ulaganja u kompanije u Srbiji kao i za saradnju u oblasti izgradnje modularnih bolnica i novih tehnologija prerade retkih metala.

“Balkan postaje posebno zanimljiv u ovoj oblasti jer poseduje resurse, koje nema nijedan drugi region u Evropi. Danas se retki metali uvoze iz Azije, a inovativne tehnologije prerade velika su šansa za region”, dodao je Čadež.

Кako je naglasio, Savet investitora UAE, zajedno sa Privrednom komorom Srbije i Кomorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, u Srbiji bi mogao postati novi centar za buduće investicije i projekte u regionu.

Generalni sekretar Međunarodnog saveta investitora Al Džarvan najavio niz zajedničkih aktivnosti na jačanju veza sa Srbijom, navela je PKS u saopštenju.

Čadež će tokom višednevne radne posete UAE sutra obići Nacionalni štand Srbije na najvećem tehnološkom sajmu na svetu, „Gitex Global 2023“, na kojem učestvuje 11 kompanija iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari