Cena gasa u Evropi pada jer se skladišta brzo pune “plavim energentom” 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Zalihe gasa u Evropi se akumuliraju rekordnom brzinom i sada su znatno iznad desetogodišnjeg sezonskog proseka, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, pozivajući se na agenciju Rojters.

Značajne zalihe su ublažile pritisak na povećanje cena “plavog energenta” jer trgovci očekuju da će prostora za skladištenje početi da ponestaje. Kako bi se ublažio priliv, fjučers cene gasa za isporuke u severozapadnu Evropu u julu pale su na 80 evra po megavat satu, sa visokih 207 evra početkom marta, i najniže od pre ruske intervencije u Ukrajini.

Cene za isporuke u julu 2022. pale su mnogo brže nego za isporuke u januaru 2023. Stopa akumulacije zaliha moraće da se uspori u narednih nekoliko sedmica, sa više isporuka tečnog prirodnog gasa koji će se umesto toga usmeravati u zemlje istočne i južne Azije.

Na tržištu fjučersa već su nestale premije na cene za isporuke u severozapadnu Evropu sredinom sledeće zime, a ne u severoistočnu Aziju. Zalihe gasa u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji porasle su na 556 teravat-sati 6. juna sa najniže vrednosti posle zime od 291 teravat – sati 19. marta. Stopa akumulacije zaliha nakon zime (+266 TWh) je najbrža zabeležena i daleko iznad proseka za prethodni deset godina (+181 TWh) u ovom trenutku.

Zalihe su sada 27 TWh iznad desetogodišnjeg sezonskog proseka, dok su krajem januara bile 134 TWh ispod. Na osnovu sezonskih kretanja tokom poslednje decenije, zalihe su na putu da dostignu 959 TWh do kraja letnje sezone skladištenja, ocenjuje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari