Cene hrane konačno počele da usporavaju rast 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

U aprilu je međugodišnja inflacija smanjena sa 16,2 na 15,1 odsto, a od smanjenja od 1,1 procentni poen, 0,7 procentnih poena se odnosi na hranu.

Prema rečima Mirjane Miletić, šefa odseka za izveštaj o inflaciji u NBS međugodišnji rast cena hrane u martu iznosio je 25 odsto, a u aprilu 23 odsto.

Ona je ocenila da bi za godinu dana, ne računajući voće i povrće, inflacija hrane trebalo da se smanji za pet do 5,5 procentnih poena.

„Trebalo bi da se smanji i rast cena voća i povrća, ako bude sezona bolja od prošle, za oko dva procentna poena. Početkom sledeće godine može se očekivati da cene voća i povrća uđu u negativnu zonu, odnosno doprinose smanjenju inflacije“, ocenila je Miletić.

Prema njenim rečima, poskupljenje hrane u Srbiji je na nivou okruženja, pa i Evrope. Od početka godine u Evropi je hrana poskupela za 4,5 do sdam odsto, a u Srbiji i okružeenju oko šest odsto.

S obzirom da su u maju povećane cene struje i gasa, postavlja se pitanje kako će to uticati na inflaciju.
Prema rečima Milana Trajkovića, januarsko poskupljenje ovih energenata doprinelo je direktno inflaciji sa 0,4 procentna poena, a otprilike isto toliko i indirektno ugrađujući se u ostale cene.

Za majsko poskupljenje takođe se procenjuje da će direktno pogurati inflaciju za 0,45 procentnih poena i možda isto toliko indirektno, mada on ukazuje da istraživanja pokazuju da su cene prerađene hrane, gde bi se najviše video takav efekat, u maju porasle veoma malo ili nimalo i da s obzirom da su ta poskupljenja odavno najavljena privreda već ukalkulisala u svoje cene.

NBS očekuje da će ukupna inflacija u junu iznositi 14 odsto, da bi u drugoj polovini godine krenula brže da se smanjuje i u decembru dođe do oko osam odsto.
Bazna inflacija, kada se isključe cene energije i hrane, u aprilu je iznosila 11,1 odsto, a NBS očekuje da će ona do juna biti nešto ispod 11 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari