Cene kuća u Leskovcu povećane i do 80 odsto 1Foto: Milica Ivanović

Trgovci nekretnina kažu da se kuće u Leskovcu masovno prodaju i kupuju, pa su cene povećane i do 80 odsto, a stručnjaci kažu da je razlog tome efekat inflacije i štampanje novca bez pokrića, piše JuGmedia.

„Kada su u pitanju kuće, najveća je potražnja za onim u užem centru grada, gde su cene skoro duplirane, ali su poskupele i na periferiji. Kupaca i ima i nema, s obzirom da mnogi ne traže usluge agencije“, kažu u jednoj leskovačkoj agenciji.

Kako su iz ove agencije rekli za portal JuGmedia, „kuće na periferiji su veće, ali cene ne prate kvadraturu“.

„Tako se kuća od 250 do 300 kvadrata prodaje po ceni od 120.000 do 130.000 evra“, objašnjavaju iz agencije.

Kuće na periferiji su „uglavnom odmah useljive“, a prodaju se najčešće zbog toga što su se deca odselila od roditelja.

„Deca su im se odselila, roditelji su ostali sami pa su im prevelike kuće za život. Prodaju kuću i kupe stan u centru Leskovca“, pričaju sagovornici portala JuGmedia.

Porodica Đokić se vratila iz inostranstva da penzionerske dane provede u rodnom gradu.

„Tražimo prazan plac da na njemu podignemo montažnu kuću, ali su cene izuzetno visoke. Našli smo jedan od tri ara u užem centru grada koji košta 30.000 evra. Ima starih kuća koje se urušavaju i koje bi trebalo srušiti i sagraditi nove, a njih cene po 60.000 evra. Prosto smo u čudu, ovo je eksplozija cena“, ističe Leskovčanka Ana Đokić.

Doktor ekonomskih nauka iz Leskovca, Predrag Mitrović, kaže da je masovna kupovina nekretnina i drugih dobara „jedan vid minimiziranja rizika i očuvanja kapitala“.

„To oslikava realnu vrednost novca. Bežanje iz valuta koje su protokom vremena štampane bez pokrića od strane Evropske centralne banke i FED-a. Ljudi pokušavaju da kupovinom dobara očuvaju ili dobiju veću vrednost svog novca. Na ovu situaciju uticala je i epidemija, u smislu usporavanja privrednih tokova, povećanja cene transporta i sirovina“, objašnjava Mitrović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari