Cene mesa se vraćaju u normalu tek na jesen 1Foto: Stanislav Miljoković

Do pada cena mesa u trgovinama neće doći tako brzo, a najranije bi moglo da usledi u oktobru, kaže za Danas Milan Prostran, ekspert za poljoprivredu i dodaje da bi do povećanja tova svinja u Srbiji moglo da dođe tek krajem jeseni.

Prema njegovim rečima trenutne cene mesa u prodavnicama su nerealno visoke zbog čega će doći do odgovora potrošača koji će se sve ređe odlučivati da kupuju meso.

– Cene svinjetine su porasle i do 50 odsto što je zaista mnogo. Kupci bi mogli da izdrže povećanje cene do 20 odsto ali ni procenta više od toga. S obzirom na aktuelnu situaciju, kupovina mesa će opasti tako da će trgovci biti prinuđeni da spuste cenu – ističe naš sagovornik.
On dodaje da je osnovni uzrok zbog koga je cena mesa naglo skočila smanjen broj svinja, odnosno masovno klanje tova do koga je došlo.

– U dugom vremenskom periodu seljaci uzgajivači su bili prinuđeni da svinje prodaju po nerealno niskoj ceni kako bi parirali uvozu. To je dovelo do prekomernog klanja svinja, usled čega se rapidno smanjio broj tovljenika. Shodno tome je došlo i do povećanja njihove cene, što je izazvalo lančanu reakciju odnosno poskupljenje mesa u maloprodaji. Država je u potpunosti zanemarila uzgoj svinja što je dovelo do poskupljenja. Šta će se dešavati u budućnosti zavisiće isključivo od cene kukuruza koja će biti formirana a indicije su da ona neće biti visoka. Ako se sve bude odvijalo kako je i predviđeno, broj svinja u Srbiji bi mogao da se obnovi i stabilizuje krajem godine – navodi Prostran.
Naš sagovornik ističe da je veoma indikativno da se Narodna banka Srbije bavi analiziranjem cena mesa te da je takav slučaj nezabeležen u dosadašnjoj praksi.

– Potpuno je neuobičajeno da se NBS bavi analiziranjem cena mesa na tržištu i preporuka koju bi trebalo preneti toj instituciji je da se bavi onim za šta je zadužena a ne komentarisanjem uzgoja, proizvodnje i cena svinjskog mesa – zaključuje naš sagovornik.

Inače, u saopštenju NBS ističe se da će ove godine rast cena svežeg svinjskog mesa, po svemu sudeći, biti iznad proseka, jer na to, pored sezonskih faktora, deluju i globalni faktori kao što su rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu u drugom tromesečju, kao i poremećaji na tržištu u Evropskoj uniji, na kome je cena žive vage povećana blizu 30 odsto od aprila. U saopštenju se navodi i da su godinama unazad, u periodu od maja do septembra, cene svežeg svinjskog mesa beležile sezonski rast koji je kumulativno iznosio oko 20 odsto, nakon čega je sledila stabilizacija cena, a zatim i njihov pad. Specifične su bile 2007, 2008. i 2012. godina, u kojima je dolazilo do značajnog rasta cena primarnih proizvoda, kao i deprecijacije dinara, kada je rast cena svežeg svinjskog mesa u istom periodu iznosio i više od 40 odsto.

– Ove godine, u maju i junu, zabeležen je rast cena svežeg svinjskog mesa veći od 10 odsto, a očekujemo da će ga zvanična statistika registrovati i za jul i avgust – piše u saopštenju Narodne banke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari