Koje su cene putarine do mora Crne Gore, Grčke, Hrvatske i Bugarske? 1Foto: Shutterstock/Katarzyna Wojtasik

Kao i Srbija, većina zemalja regiona je od ove godine uvećala cene putarina, što znači i izdašnije troškove odlaska na more kolima.

Osim goriva, neophodno je da putnici iz Srbije za svoj automobil pokrijetu naknade za korišćenje puteva, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu, bilo plaćanjem putarina ili kupovinom vinjete.

Iako postoje i skuplje i jeftinije varijante da se stigne do obala mora, turisti uglavnom biraju one koje podrazumevaju kraći i bolji put, pa stoga i veće plaćanje drumskih troškova.

Crna Gora

Kada je reč o troškovima puta, odlazak u Crnu Goru je najjeftiniji. Naime, iako se do Budve može stići i preko Bosne i Hercegovine bez naknade za putarinu, većina vozača bira da ide auto-putem.

Prilikom odlaska u Crnu Goru iz Beograda, putarina se plaća na auto-putu „Miloš Veliki“ do Čačka, a nakon toga i od Čačka do Pakovraća putem E761 i to 530 dinara odnosno četiri i po evra.

Ova cifra se umanjuje ukoliko vozači imaju TAG na koji se uplaćuje kredit.

Nakon ulaska u Crnu Goru, putarine se plaćaju na deonicama auto-puta Sitnica – Herceg Novi , kao i deonica Bar – Podgorica. Prolazak kroz tunel Sozina od četiri kilometra se plaća dva i po evra, a putarina na deonici Meljine – Trebinje tri.

Grčka

Za odlazak iz Beograda za Grčku, putarina do Preševa košta 1.690 dinara.

Putarina od Subotice do Preševa iznosi 2.410, a od Novog Sada do Preševa 1.960 dinara.

Putarina za putničke automobile od Niša do Preševa je oko 700, a od Batočine do Preševa 1.240 dinara.

Nakon prelaska Evzonija na oko 500 metara od granice nalazi se prva naplatna rampa u Grčkoj na kojoj putarina za motorna vozila iznosi 1,80 evra.

Za one koji na letovanje voze do Lefkade, od Evzonija do ove destinacije postoji osam naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 14,65 evra.

Od Evzonija do Tasosa postoji pet naplatnih rampi, a ukupna putarina samim tim košta manje, i iznosi 7,40 evra.

Do Parge postoji sedam naplatnih rampi, a putarina se plaća 10,60 evra.

Od Evzonija do Krfa takođe ima sedam naplatnih rampi, a cena je jednaka kao do Parge.

Hrvatska

Na putu do hrvatskog primorja, prva putarina koja se plaća jeste u Šidu, i ona iznosi 480 dinara.

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima, te ukupno koštaju od 20 do 30 evra, odnosno 10,2 evra do Zagreba, i još po 5,5 evra do Rijeke i potom, na primer do Poreča.

Postoji i jeftinija varijanta odlaska u Hrvatsku na more, pošto je moguće ići i preko Bosne i Hercegovine, gde putarina izađe oko 10 evra.

Bugarska

Jedina putarina koja se plaća na putu za Bugarsku jeste ona od Beograda do Dimitrovgrada, koja iznosi 1.490 dinara.

Nakon ulaska u Bugarsku, neophodno je da se kupi vinjeta, a to se može uraditi u blizini graničnog prelaza na kiosku ili pumpama.

Vinjeta koja važi tokom vikenda, od petka u 12:00 do nedelje u 23:59 košta pet evra.

Sedmodnevna vinjeta iznosi osam, mesečna 16 a tromesečna 28 evra. Moguće je nabaviti i godišnju vinjetu, i ona košta svega 50 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari