"Da l' je asfalt ili blato, Šumadinac trpi bato": Reporter Danasa proveo noć sa poljoprivrednicima u blokadi Kragujevca 1Foto: Z.S.M.

Da parafraziramo „Povratak Otpisanih” – možda se ministri ne šetaju kroz Ralju svaki dan ali da ljudi u traktorima noće u centru Kragujevac nije bilo baš nikad – do sinoć. U grad su ušli uz zvuke trubača i „Bela ćao”, sa svadbe koja se upravo odvijala u Skupštini grada.

Od jučerašnjeg podneva nezadovoljni poljoprivrednici iz obližnjih sela Desimirovac, Lužnice, Cerovac i Krčmari blokirali su centar grada i Ulicu Zorana Đinđiđa priključivši se protestima koji se odvijaju po čitavoj Srbiji i Inicijativi za opstanak poljoprivrede.

Kragujevčani su ih dočekali sa povicima – „svaka čast” pozivajući ih da im se priključe u protestu. Nisu se baš pretrgli ali nisu izostali ni obavezni selfiji „sa blokadom” usputnih prolaznika kao i nepropuštene prilike brojnih mladih mama „da deci pokažu kako izgleda traktor”.

Bilo je i onih koji su pobunjenim poljoprivrednicima donosili kafu i sokove a sponatno „posluženje” se nastavilo i tokom noći. Očekivali su da im se priključe predstavnici semenskih i hemijskih kuċa, klaničari, mlinari i svi oni kojima seljaci obezbeđuju osnovne sirovine – al’ to „mraka kapa”.

"Da l' je asfalt ili blato, Šumadinac trpi bato": Reporter Danasa proveo noć sa poljoprivrednicima u blokadi Kragujevca 2
Nesvakidašnja slika traktori „noće” u centru grada Foto: Z.S.M.

Pade mrak, promeniše se policijske patrole koje preusmeravaju saobraćaj u susedne ulice a, poče i kiša. Nju su ionako najavljivali danima.

Menjaju se i poljoprivrednici na protestu i dežurstvu. Mlađi dođoše da odmene one starije, koji su blokadu držali čitav dan. Ipak, ima i onih starih kuka koje ne odustaju.

– Ne odustajemo. Predaja nije opcija, parafraziraju oni omiljenu predsednikovu frazu uz osmeh i okrepljenje.

"Da l' je asfalt ili blato, Šumadinac trpi bato": Reporter Danasa proveo noć sa poljoprivrednicima u blokadi Kragujevca 3
Predah na gumama mehanizacije Foto: Z.S.M.

Takođe, kao pojačanje stigli su traktori iz obližnjeg kragujevačkog prigradskog naselja Jovanovac.

– Ne nešto spektakulrano, ali svaki traktor se računa, poručuju organizatori na noćnom dežurstvu, ne zaboravivši da se ljubazno i vaspitano zahvale Kragujevčanima na hrani i piću koju nastavljaju da im donose i tokom noći.

Sve to je na stolu koji su u toku dana dovukli iz Desimirovca i postavili ga kod Vojvođanske banke. Veća se, odlučije, informiše – šta dalje.

U kontaktu su sa svojim kolegama iz čitave Srbije pa glasovi (i glasine) stižu sa svih strana: „krenula barža sa suncokretom iz Ukrajine”, „ovi su prodali protest”, „šta nas briga za cene u Rumuniji”, „mora neko iz Šumadije da bude u delegaciji na pregovorima ili smo propali” i tako…

– Nije nam teško, pa tek nam je prva noć a, i navikli smo se jer ovo nije prvi protest na kome ovako učestvujemo. Uvežbani smo, bodro i durašno poručuje Aleksandar Babić iz Desimirovca, jedan od organizatora protesne blokade Kragujevca.

– Od sve ove mehanizacije mogli smo da dovučemo i jednu kosilicu da lepo pokosimo plato i travnjak ispred Skupštine grada, da ne dangubimo, duhovit je jedan negov stariji zemljak.

"Da l' je asfalt ili blato, Šumadinac trpi bato": Reporter Danasa proveo noć sa poljoprivrednicima u blokadi Kragujevca 4
I struka podržava proteste – Aleksandra Savić, inžinjer agronomije Foto: Z.S.M.

Na noćnom dežurstvu u Kragujevcu je i Aleksandra Savić koje je posle posla popodne došla da podrži protest na kome su od jutra njen suprug i dever. Po zanimanju je inženjer agronomije i proteste poljoprivrednika podržava i „kao struka”.

– Za sve uvek ima para: za nove stadione, puteve za Albaniju, prajdove… samo za seljake nikad ništa, vidno je ogorčena ekipa koja se okuplja oko stola ili kači po točkovima susednih traktora.

– Ova kiša je spas za proteste. Ako ovako nastavi, sutra neće moći ništa da se radi u polju zbog blata pa će u Kragujevcu osvanuti još 100 traktora, cene njihove kolege iz obližnjih kabina svoje mehanizacije.

Jednoglasni su da se ne odustaje i bori do kraja. A, u ponedeljak, svi za Beograd. Valja se.

– Nije mi teško. Naprotiv, baš je lepo noćas ovde. Malo je vazduh zagađeniji nego kod nas na selu ali je sve asfaltirano i osvetljeno. Da sam se setio došao bih u papučama, šeretski pojašnjava ambijent blokade jedan postariji seljak iz Lužnica.

"Da l' je asfalt ili blato, Šumadinac trpi bato": Reporter Danasa proveo noć sa poljoprivrednicima u blokadi Kragujevca 5
Doneli sa sobom u Kragujevac iz Dsimirovca i sto za većanje Foto: Z.S.M.

Uto „stiže i dojava” da im se od sutra priključuju Svilajčani.

– Vreme je i bilo, dobacuje neko iz mraka, sklanjajući se od sve jače kiše pod fasadu Vojvođanske banke.

Ponoć je i na licu mesta pada preraspodela za konačenje po kabinama, gde kod koga ima koliko mesta jer je više ljudstva nego mehanizacije u blokadi.

Na ulasku u novi dan kiša sve više pojačava ali šumadijski seljak istrajava, i to ovaj put na asfaltu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari