Da li će energenti tokom zimske sezone poskupeti i u kom iznosu bi to koštalo Srbiju? 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Nakon što je Rusija pripojila oblasti na istoku Ukrajine , koje vojno drži pod svojom kontrolom, šanse za pregovore o miru sa Kijevom su još manje nego što su bile a sa tim i šansa da se ublaži globalna ekonomska kriza koju dodatno pogoršava i dalje aktuelna pandemija korona virusa.

Jedna od osnovnih posledica krize sa kojom se suočava čitava Evropa su enormno visoke cene energenata a stručna javnost pred početak zimske sezone tvrdi da one mogu da postanu i veće. Da li će do toga doći i kada bi se to tačno i zbilo zavisi od niza faktora.

Situacija je svakako najteža kada je reč o snabdevanju gasom ali ništa nije bolja ni kada je reč o struji i nafti. Usled ekonomskih sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Moskvi zbog  vojne intervencije u Ukrajini ruski državni gigant Gasprom je još krajem avgusta saopštio da bi cene „plavog energenta“ tokom zime mogle da prekorače nivo od 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara.

Međutim, ta procena  je data pre diverzije na gasovodima Severni tok 1 i 2 pa ekspert za energetiku Velimir Gavrilović za Danas kaže da one s obzirom na to mogu da dostignu i znatno veću cenu na berzama od pominjane.

– Realno je da tokom zime cene gasa dostignu toliku vrednost s obzirom na sve što se u energetici dešava. Treba naglasiti da je ruska kompanija tu procenu dala pre sabotaže na dva svoja gasovoda. Posle toga što se zbilo ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje da se cene gasa podignu i znatno više, odnosno da se ne zadrže na cifri od oko 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa – objašnjava Gavrilović.

To dovodi i do logičnog pitanja da li će ruski gas, od koga potrošači u Srbiji zavise u potpunosti, poskupeti odnosno da li će Javno preduzeće „Srbijagas“ za „plavi energent“ Moskvi plaćati veću cenu od one koja je sada aktuelna.

Srbija delimično sigurna za cenu gasa

Kada je reč o količinama koje su krajem maja tokom telefonskog razovora  ugovorili predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić one su predmet trogodišnjeg ugovora i na njih stoga neće uticati najavljeni rast „plavog energenta“ na evropskim berzama tokom grejne sezone, koja u našoj zemlji počinje za tačno 15 dana. To su količine u iznosu od 2,2 milijarde kubnih metara gasa i dogovorena cena se kreće u rasponu od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Međutim, Srbiji je za podmirivanje potreba domaćeg tržišta potrebno dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa. Nije saopšteno po kojim cenama Gasprom isporučuje te količine gasa za potrebe potrošača u našoj zemlji ali domaća stručna javnost tvrdi da su one u rasponu od 900 do 950  dolara za 1.000 kubnih metara gasa. U tom segmentu nema dugoročnog ugovora  što ostavlja prostor za bojazan da usled najnovijih dešavanja i štete koju je Moskva pretrpela zbog diverzije na Severnom toku 1 i 2 berzanska cena enormno skoči što bi dogovorenu cenu za 800 miliona kubnih metara koju Javno preduzeće „Srbijagas“ kupuje od Gasproma podiglo na nivo veći od 1.000 dolara. Za Srbiju koja pored gasa i nafte u ovoj zimskoj sezoni mora da, usled male proizvodnje, uvozi i struju to bi svakako predstavljalo veliko novčano opterećenje.

Na uvoz struje do kraja godine 1,5 milijarda evra

Kada je reč o struji njena berzanska cena je već znatno visoka, naglašava Gavrilović, i iznosi oko 700 evra po megavat – satu. Da li će tokom zime ona ići na gore, naš sagovornik poručuje da će to u prvom redu zavisti od potrošnje.

– Teško je prognozirati šta će se dugoročno dešavati na tržištu struje jer na to utiču brojni faktori. Treba sačekati i videti da li će mere štednje električne energije koje su promovisali nadležni u Srbiji dati rezultate  i da li će se usled krize smanjiti njena potrošnja kada je reč o privredi – navodi Gavrilović.

Ono što je poznato je da je Elektroprivreda Srbije, koja usled neprofesionalnog rukovođenja  preduzećem od strane nestručnih kadrova vladajućih partija,  ne može da proizvede dovoljno struje iz svojih postrojenja zbog čega će u znatnoj meri morati da je uvozi. Prema izjavama nadležnih, za uvoz struje  do kraja  tekuće  grejne sezone biće potrošeno 1,5 milijardi evra na šta treba dodati i istu sumu koja je zarad te svrhe već potrošena od kraja prošle godine. Gavrilović procenjuje da će suma potrebna da bi se to ostvarilo biti i veća te da će iznositi oko dve milijarde evra.

Poskupeće i nafta

Kada se govori o nafti naš sagovornik ističe da će i tu doći do skoka cene ali ne u tom procentu kao kod primera radi gasa a razlog je taj što pored Rusije koja se nalazi pod embargom postoji još niz velikih proizvođača „crnog zlata“. Da li će njena cena preći nivo od 100 dolara po barelu prvenstveno zavisi od toga kada će biti aktivirana odluka zapadnih zemalja da se administrativnim merama ograniče cene ruske nafte.

Takva odluka definitivno može da poveća cenu „crnog zlata“ po kome ga plaća Naftna industrija Srbije, jer bi cene konkurencije, u odsustvu ruske nafte na tržištu, sigurno skočile. Međutim, nevezano za to Srbija će se od 1. novembra svejedno suočiti sa većim cenama za naftu jer više neće moći da računa na jeftinu rusku naftu.

Naime, 1. novembra stupa na snagu šesti paket sankcija Evropska unije Rusiji zbog rata u Ukrajini koji predviđa zabranu trgovanja i prenosa ruske nafte kroz teritoriju EU.Zabrana se odnosi na svu rusku naftu koja se do krajnjih kupaca transportuje morskim putem. Baš na taj način u Srbiju stiže „crno zlato“ iz Ruske Federacije. Ta nafta se naime prvo tankerima dovozi do luke Omišalj u Hrvatskoj a potom Jadranskim naftovodom (JANAF) putuje do rafinerije Naftne industrije Srbije u Pančevu gde se prerađuje. Od 1. novembra sankcije Evropske unije će sprečiti da se to i dalje dešava a Srbija će ostati bez ruske nafte koja je kupovana po ceni 30 odsto nižoj od onih koje su formirali drugi snabdevači naše zemlje „crnim zlatom“. Pored ruske, Srbija se snabdeva i naftom kupljenom u Iraku i Kazahstanu  kao i veoma malim količinama“crnog zlata“ iz Norveške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari