Da svi građani ostanu na svom ognjištu 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS

Među 18 lokalnih samouprava koje su dobile minibus za prevoz seoskog stanovništva na konkursu Ministarstva za brigu o selu su i Babušnica, Dimitrovgrad i Bela Palanka, tri opštine u Pirotskom okrugu.

Ugovori su potpisani sa ministrom Milanom Krkobabićem. Ministar je tim povodom izjavio da je svako vozilo vrednosti do sedam miliona dinara sa po 21 sedištem. Navodi da je sada na lokalnim samoupravama da racionalno gazduju i održavaju ova vozila, obezbede vozače i gorivo. Za konkurs je, kaže, bilo veliko interesovanje. Konkurisale su 83 lokalne samouprave, a ispravna je bila 81 prijava. Od 18 koje su dobile ovu pomoć, 13 je iz devastiranih područja, rekao je Krkobabić.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić kaže da Dimitrovgrad spada u četvrtu grupu razvijenosti opština, pa je i to uticalo da kao devastirana opština Pirotskog okruga dobije bespovratna sredstva kod Ministarstva za brigu o selu.

Presednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov kaže za Danas da je dobijanje minibusa za prevoz seoskog stanovništva na području opštine veoma bitno.

– Relacije na kojima će ovaj minibus saobraćati su već poznate, a i satnica polaska jer je to sve bilo i deo projektne dokumentacije za konkurs Ministarstva, kaže Dimitrov. On dodaje da očekuju da minibus dobiju u januaru iduće godine ili najkasnije u februaru i da krene onda prevoz meštana sela.

„Naglašavam da je sve to veoma važno za građane naše opštine, tim pre što do pojedinih sela imamo retke autobuske polaske tokom nedelje. Ovako će dobiti pojačanje i organizovan prevoz. Prevoz je inače besplatan. Mi imamo obavezu oko održavanja vozila, plaćanja goriva i angažovanja vozača a minibus je donacija Ministarstva za brigu o selu „, kaže Dimitrov.

– Na području dimitrovgradske opštine ima 42 sela.

U jednom od njih nema više nijednog stanovnika, u nekima živi od tri do sedam žitelja, a u najveće, živi šezdesetak stanovnika, kaže Dimitrov.

Jedna od meštanki sela Smilovci u Zabrđu na Staroj planini Elizabeta Georgijev već 22 godine putuje.

– Ova vest o minibusu raduje sve nas koji putujemo do sela. Nadam se da ćemo sada imati normalniji i redovniji prevoz. To je dobrobit za meštane svih sela jer će imati bolju komunikaciju sa gradom, kaže Elizabeta koja često putuje po 13 kilometara u jednom pravcu.

– Malo je reći da će minibus koji će biti nabavljen iz ovog programa povoljno uticati da lokalno stanovništvo opštine, a naročito kada meštani iz udaljenih sela srednjeg i gornjeg područja Visoka koriste usluge prevoza. Ionako stara domaćinstva, gde je prosek godina preko 75 , osetiće benefite prevoza koji će im omogućiti brži dolazak kod lekara, radnika opštine, apotekara, na kraju i kod porodice koja ne živi sa njima kaže kaže načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

Ona napominje da se želja i potreba lokalne samouprave da zadrži svoje građane na svome ognjištu ogleda i kroz subvencije koje u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike dodeljuju građanima za sanaciju energetske efikasnosti, zamenom stolarije, postavljanjem izolacije i zamenom kotlova.

Elektrifikacija pruge i gasovod

„Revitalizacijom lokalne putne infrastrukture, uz postojanje auto puta u punom profilu, postiže se brža, bezbednija i konforniji prevoz putnika i robe u ovom delu okruga. Očekivana elektrifikacija pruge upotpuniće i zaokružiće raspoloživost putne infrastrukture, uz privlačenje novih investitora iz zemlje i iz inostranstva. Kruna jedne zdrave zajednice biće gasovod koji je veliki benefit za lokalno stanovništvo i za privredu Dimitrovgrada“, kaže načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

Ovaj tekst je deo projekta “Infrastruktura za novi život Dimitrovgrada“ koji sufinansira ova opština . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari