Dević: Nema institucija od kojih mogu da zatražim zaštitu 1Foto: ilijadevic.com

Ocena Saveta Evrope (GRECO) da je Srbija nazadovala u borbi protiv korupcije, u velikoj meri je izgrađena na slučaju ATP Vojvodine, koja je na listi od 24 sporne privatizacije i u Rezoluciji EP iz 2012. svrstana među pet najvećih predmeta i jedina u kojoj je oštećen investitor a ne država.

To je izjavio juče Ilija Dević, bivši većinski vlasnik te firme.

– Pravosnažna, izvršna sudska presuda kojom je utvrđeno da gradske i republičke vlasti nisu ispoštovale svoje obaveze iz ugovora, doneta je nakon mukotrpnog sudskog procesa protiv Grada Novog Sada. I umesto da se krivični postupci u okviru borbe protiv korupcije, kako je savetovala Evropska komisija i Evropski Savet (GRECO), usmeri prema licima iz državnih struktura – gradonačelnicima, ministrima, parlamentarcima, sudijama i tužiocima koji su prouzrokovali štetu Gradu Novom Sadu, njegovim poreskim obveznicima, zaposlenima i meni kao vlasniku i investitoru, došlo je do klasične zamene teza kojom mene pokušavaju da kriminalizuju kako bi opravdali propuste institucija – ističe Dević u pisanom saopštenju i tvrdi da se sve dešava po direktnom nalogu državnog vrha “a za interes narko i duvanske mafije koju u Srbiji ispred Crne Gore predvode stara državna bezbednost”.

Podseća da već postoji jedna pravosnažna sudska presuda na osnovu koje je Grad platio štetu preduzeću ATP “Vojvodina“. Ako se ima u vidu iznos – oko četiri miliona evra, i činjenica da je postojala sprega državnih institucija, od republičkih do gradskih, koje su onemogućavale rad nove stanice i pored važećeg ugovora, onda je jasno da upravo tu može da se govori o organizovanoj kriminalnoj grupi.

– Umesto da se istraži čiji je interes bio da stanica ne proradi, da preduzeće sa 500 radnika ode u stečaj i da se meni oduzme imovina, policija i tužilaštvo daju jasnu poruku: Ako tužiš državu, bićeš kriminalizovan i uhapšen! Zbog toga sam se u dva navrata obratio tadašnjem premijeru, sada predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, odgovora nije bilo. A to su razlozi zbog kojih je GRECO pokrenuo je postupak protiv Srbije – navodi Dević, dodaje da se “vrši politički pritisak na sudije koje sude u predmetima za štetu koju su pretrpeli on i preduzeće ATP Vojvodina i navodi postupke koji su u različitim fazama pred privrednim apelacionim sudovima u Beogradu i Novom Sadu, a čija je ukupna vrednost premašila 200 miliona evra.

On ističe da “u svojoj državi nema instituciju od koje može da zatraži zaštitu od državnika kojima upravlja narko i duvanska mafija stare državne bezbednosti”, zbog čega je o slučaju ATP Vojvodine obavestio sve evropske institucije i Europolice, ali se i preko američkog ambasadora u Srbiji obratio sam se predsedniku Amerike Donaldu Trampu. Od svih je dobio odgovor a u zemlji su razumevanje pokazali samo Agencija za borbu protiv korupcije i Savet za borbu protiv korupcije.

U saopštenju Devića navode se tužioci i sudije za koje je zbog ovog slučaja Evropska komisija i Savet Evrope (GRECO) u više Rezolucija i izveštaja zahtevao procesuiranje, uključujući i predsednicu Skupštine Maju Gojković, tadašnju gradonačelnicu koja je sprečila ispunjenje ugovorne obaveze, a zatraženo je, tvrdi Dević, i ispitivanje uloge njenog brata koji je u vreme izgradnje stanice bio advokat odbrane Antuna Stanaja, crnogorskog državljanina osuđenog zbog šverca cigareta.

Sprega interesa

– Grad je interese narko i duvanske mafije predstavio kao svoj, a preko banke ”Credit Agricole” Srbija , čiji su predstavnici u Odboru poverilaca, zvrši pritisak kako bi ATP “Vojvodina“ ponovo otišla u bankrot. Grad bi tada jeftino kupio novoizgrađenu autobusku stanicu. Međutim, ni Grad nije pravi kupac, jer stanične usluge po zakonu nisu komunalna delatnost. Stanica će morati u privatizaciju, kao što su gotovo sve autobuske stanice u Srbiji to učinile, a Grad će je po niskoj ceni ponuditi već odavno određenom kupcu. Suočen sa takvim planom, da li ima svrhe da pitam: Ko će smeti da radi sa investicijom ATP “Vojvodina“, ako ja sa validnom dokumentacijom to nisam smeo!? Ili, zašto se uništava imovina svih građana Srbije, s obzirom na to da u ATP „Vojvodini“ ima i državnog kapitala – pita se Ilija Dević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari