Devizne rezerve u aprilu 14,1 milijardi evra 1Novac Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila iznosile su 14,1 milijardi evra što je za 183 miliona evra manje nego mesec dana ranije.

Ovolikim deviznim rezervama obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 135 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, navodi u saopštenju Narodna banka Srbije.
Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve) na kraju aprila iznosile su 11,54 milijardi evra što je za 38,8 miliona evra manje nego na kraju marta.
Na smanjenje deviznih rezervi najviše su uticale intervencije NBS na deviznom tržištu od 177 miliona evra. Pored toga obavezne rezerve banaka smanjene su za 134 miliona evra, razduživanje država po osnovu kredita 108 miliona i drugih plaćanja države za 144 miliona evra.
S druge strane devizni prilivi iznosili su 92 miliona evra.
„Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u prethodnom mesecu, vođenih visokom tražnjom za devizama uvoznika energenata, ali i visokom tražnjom građana za efektivnim stranim novcem u uslovima pojačane globalne neizvesnosti oko krize u Ukrajini, situacija u pogledu faktora na strani tražnje za devizama na domaćem deviznom tržištu se stabilizovala zahvaljujući, pre svega odgovornom ponašanju Narodne banke Srbije i blagovremenom i adekvatnom delovanju u smeru očuvanja stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu“, saopštila je Narodna banka.
Dinar je u aprilu nominalno ojačao prema evru (za 0,1 odsto), dok je od početka godine nominalno oslabio za 0,1 odsto. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu prodala 155 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2,27 milijardi evra „radi održavanja relativne stabilnosti dinara prema evru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari