Devizne rezerve u maju manje za 245 miliona evra, pritisak na slabljenje dinar smiren 1foto EPA/Ralf Hirschberger

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju maja iznosile su 13,9 milijardi evra što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 128 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, saopštila je danas centralna banka.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 11,3 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 245,7 miliona evra.

Smanjenje bruto deviznih rezervi u maju za 210 miliona evra skoro u celosti je rezultat negativnih neto tržišnih efekata (198,8 miliona evra), i to najviše po osnovu pada cene zlata (za 73 dolara po unci), kao i efekta slabljenja dolara u odnosu na evro (1,73 odsto).

Devizne transakcije imale su gotovo neutralan efekat na devizne rezerve (neto smanjenje 11,2 miliona evra).

Odlivi iz deviznih rezervi ostvareni su prvenstveno usled razduženja države po osnovu kredita (128,1 miliona evra) i plaćanja drugih obaveza (37,6 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi najviše su uticale aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat po osnovu kupovine deviza i svop transakcija 50 miliona evra). Neto prilivi ostvareni su i po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (31,8 miliona evra), kao i po osnovu prodaje državnih hartija na domaćem finansijskom tržištu, upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno u neto iznosu 72,7 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 1,066 milijardi evra i bio je za 389 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

“Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u martu i stabilizacije tražnje za devizama u aprilu u maju su preovladavali aprecijacijski pritisci usled delovanja faktora na strani ponude deviza na domaćem deviznom tržištu (pre svega izuzetno visok otkup efektivnog stranog novca). Dinar je u maju, kao i od početka godine, nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto”, navode u NBS.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju kupila 75 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2,2 milijarde evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari