Devizne rezerve u novembru 16,45 milijardi evra 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju novembra su iznosile 16,45 milijardi evra što je za 175,3 miliona evra više u odnosu na oktobar.

Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, na kraju novembra iznosile su 13,9 milijardi evra, što je za 76 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopštila je NBS.
Neto prilivi u devizne rezerve tokom novembra ostvareni su po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 40,1 milion evra, donacija 16,8 miliona evra, prodaje državnih obveznica na domaćem finansijskom tržištu 15,4 miliona evra, kao i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovama (ukupno 119,2 miliona evra). Na povećanje deviznih rezervi u novembru dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 231,8 miliona evra, u najvećoj meri po osnovu jačanja dolara prema evru za 3,1 odsto.
S druge strane, odlivi iz devinih rezervi su zabeleženi radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu deviznih kredita 113 miliona evra, kao i aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu u visini 135 miliona evra.
Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru prodala 110 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 850 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari