Dimitrijević (ZLF): Prodaja Stare Šećerane u Beogradu nije licitacija, već sramota 1Printscreen N1

Profesor Branislav Dimitrijević iz Zeleno-levog fronta ocenio je danas, nakon prodaje Stare šećerane u Beogradu za 690 miliona dinara, da to nije bila licitacija već „sramotan događaj“ i pozvao građane da zaustave „pljačkanje i prodaju javnog dobra“.

„Ovo je bilo sramotan događaj. Mi smo pokušali da objasnimo ljudima da je najbolje da ovu licitaciju prekinu, zbog toga što se mora staviti tačka na dalju rasprodaju javnog dobra ovoga grada“, rekao je Dimitrijević novinarima.

On je naveo da se radi o prostoru koje je za industrijsko nasleđe proglašeno 1984. godine, kao i da je po dva osnova ta fabrika šećera zaštićena.

„Nas više ne zanimaju nikakvi dilovi koje ova vlast uspostavlja sa investitorima, kao što je oko Generalštaba uspostavila sa Donaldom Trampom i Kušnerom i sličnima i sa bilo kojim, da li lokalnim, internacionalnim moćnicima i visokim krupnim kapitalistima, na ovo se mora staviti tačka“, ocenio je Dimitrijević.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović smatra da licitacija nije bila sprovedena prema zakonu i da cena šećerane koja je postavljena na sajtu nije obrazložena u pratećem dokumentu, odnosno da javnost ne zna ko je radio procenu imovine.

Istakla je da je tražila na uvid oglas u kome, kako je rekla, samo piše početna cena bez značajne informacije ko je ta agencija ili ko je ta osoba koja je stavila potpis na procenu tržišne vrednosti kulturnog dobra.

„Apsolutno se ne slažem sa ovom procenom. Cena šećerane je 30 puta veća od ove koja je prikazana danas. Nekome je ovo dato“, rekla je Nestorović i ocenila da je čudno kako je sajt Agencije za licenciranje stečajnih upravnika „pao“ pred ovu licitaciju, iako je javnost morala da bude obaveštena o svim detaljima licitacije, što nije bio slučaj.

Prema njenim rečima, ukoliko je sajt „pao“, licitaciju je trebalo da nastave kasnije, kada istekne neophodno vreme da se svi javni ponuđači jave i vide šta se to nudi na prodaju.

„Dokumentacija prateća mora da stoji na sajtu, nemate ništa osim oglasa koji je objavljen u nekim beznačajnim novinama i onoga što je objavljeno na sajtu Agencije za licenciranje“, rekla je ona.

Podsetila je da je, prema zakonu, država imala pravo preče kupovine Šećerane.

„Naravno da se niko nije pojavio ispred države kako bi neko ovo kupio po mizernoj početnoj ceni“, kazala je ona i istakla da je država sigurno imala novca za otkup, da je bilo želje da se sačuva kulturno istorijsko nasleđe šećerane.

Navela je da su ministri Goran Vesić, Siniša Mali i Nikola Selaković poslati da budu „pogrebnici“ kulturno-istorijskog nasleđa građana Srbije.

„Ovo čemu smo mi danas prisustvovali je zapravo jedan sramotni događaj gde ljudi koji sede i licitiraju nemaju obraza da ustanu već se svađaju sa nama iako znaju šta rade. Ja se nadam da će čuti građani Srbije, jer mi je jedan od njih (javnih ponuđača) prilikom licitacije rekao „ja se vas ne plašim“, ne treba on mene da se plaši, neka se plaši gneva građana“, istakla je Nestorović.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta poručio pozorišnom reditelju Ljubiši Ristiću da će mu oni sa kojima se „spanđao“, uništiti pozorište KPGT, koje se nalazi u okviru kompleksa Stare šećerane, i da će to učiniti „bez da trepnu“.

Ocenio je da one koji su kupili Beograd na vodi ne zanima kultura i da će sravniti pozorište sa zemljom.

„Ovo danas je nastavak smišljenog poduhvata zločina nad Beograda, uništavanje njegovih kulturnih celina, objekata koji su pod zaštitom. Uništavanje njegove tradicije, istorije“, rekao je Jovanović.

Istakao je da je prvi čovek koji sprovodi takav poduhvat ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić za kojim je Ekološki ustanak, kako je rekao, raspisao „poternicu“ kako bi pokazao šta je potpisao sa arapskim i američkim ofšor kompanijama za Generalštab, koji je takođe pod zaštitom države i predstavlja objekat kulturne vrednosti.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prodala je danas Staru šećeranu u Beogradu za 690 miliona dinara, a njenu prodaju su pokušali da spreče ;poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka i profeser Branislav Dimitrijević iz Zeleno-levog fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari