Direktor Pošte Srbije: Ispunio sam sve uslove radnika, očekujem da se štrajk završi odmah 1Foto: M. O.

Direktor JP Pošta Srbije Zoran Đorđević danas je na konferenciji za medije objavio da će svi zahtevi radnika biti ispunjeni i da očekuje da će obustava rada biti prekinuta odmah danas.

On je istakao da će povećanje plata biti ostvareno bonusima koji će zavisiti od učinka, a da će za posao koji su i do sada obavljali, zaposleni zaraditi po 10.000 – 15.000 dinara odnosno oko 30 odsto više nego do sada, uz mogućnost da, ukoliko žele, rade i van radnog vremena i zarade još novca.

„Prihvatio sam sve zahteve radnika i očekujem da se obustava rada završi sada“, poručio je Đorđević dodavši da će povećanja plata biti isplaćena iz sredstava preduzeća.

Đorđević je istakao da će po novom sistemu „za sve one koji normalno rade povećanje plata biti od 10 do 20 odsto, za oko 15 odsto radnika povećanje će biti za 20 do 40 odsto, a za dva-tri odsto radnika preko 40, pa i do 60 odsto“.

„Ko hoće da radi moći će da zaradi. Znaće se sve, svaki paket, pismo, noćna smena, rad na šalteru biće isplaćeni“, rekao je direktor Pošte Srbije.

Na primer, poštari i dostavljači će dobiti po 10 dinara za svaku dostavljenu, kao i za preuzetu pošiljku. Pored toga, dodatna sredstva biće isplaćena i vozačima, tehničarima, radnicima u logističkom centru, noćne smene će nositi bonuse.

Oni koji budu raznosili pošiljke van radnog vremena dobiće po 20 odsto poštarine po masi pošiljke.

„Ko radi dobiće veću platu, ko ne radi neće, a ko hoće da zaradi još više moći će. Nikog ne teramo na to“, poručio je Đorđević dodavši da je u Pošti zatekao i ljude koji su na bolovanjima po tri godine, koji su na bolovanju a rade privatno, pa čak imaju i privatne dostavljačke firme.

Takođe, poručio je da Poština firma Post pro nema veze sa ovim, da radnici neće potpisivati nikakve dodatne ugovore.

„Bitno je da se vratimo poslu što pre, da se klijenti vrate u poštu. Sve što se sada nalazi u logističkim centrima i što će biti isporučeno ući će u novi obračun i u novembarske plate koje će biti isplaćene u decembru“, rekao je Đorđević uz napomenu da Pošta ima 60 miliona evra oročenih u bankama i potraživanja od četiri milijarde dinara i da nikom ništa ne duguje.

On je istakao i da je radnicima isplaćen udeo u prošlogodišnjoj dobiti i da je najveća isplata bila 89.000 dinara, a da su oni koji nisu imali odsustva s posla u toku godine dobili po 84.000 dinara, kao i da će državi isplatiti dobit od 1,4 milijarde dinara.

Đorđević je rekao i da preduzeće u prva tri kvartala ima dobit od 28,9 miliona evra.

Ovaj protest radnika Pošte je karakterističan, jer ga nisu organizovali sindikati.
„Simptomatično je da je ceo protest nastao kada i najava slanja pisma predsednika Srbije. Ali nisam hteo da ulazim u politiku“, ocenio je Đorđević dodavši i da neće biti revanšizma i da će „ako treba, on snositi odgovornost što nije ispoštovan minimalan proces rada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari