Diskriminacija invalida rada 1Foto: arhiva

Invalidi rada Zastave INPRO, koji su ušli u treći mesec svakodnevnih protesta, podneli su prijavu Republičkoj inspekciji rada protiv poslodavca, zbog kršenja i nepoštovanja više članova Zakona o radu.

Pobunjeni radnici su saopštili da je novac kojim država subvencioniše 75 odsto zarada zaposlenih sa invaliditetom nezakonito raspoređen za oktobar, te su invalidi rada koji protestuju, “diskriminisani znatno manjom isplatom”, i to uprkos činjenici da, kako tvrde, nisu prekidali rad tokom oktobarskog štrajka glađu.

– Napominjemo da smo već jednom diskriminisani isplatom za avgust, kada je jedan broj invalida u preduzeću primio više nego što smo mi primili, navodi se u saopštenju invalida rada u protestu, koji smatraju da je zakon prekršen i time što im još uvek nisu isplaćene oktobarske i novembarske zarade, kao i troškovi prevoza za avgust, oktobar i novembar.

– Poslodavac zaposlenima još uvek nije uručio rešenja o godišnjem odmoru za 2016. godinu, kao ni obračune zarada za oktobar i novembar. Radnici ukazuju i na nezakonitost vezanu sa saznanje da je nekoliko zaposlenih, koji su uzeli socijalni program, ostalo da radi po ugovoru o delu, ali na poslovima koji su van delatnosti poslodavca, ističu invalidi rada, koji traže i da se ispita po kom osnovu im se, od 2011. do danas, uzima po deset odsto od bruto zarade, kao i da se utvrdi zakonitost uzimanja poreza i načina uplate doprinosa invalidima.

O prijavi poslodavca Republičkoj inspekciji rada invalidi su, kako navode, obavestili premijera Aleksandra Vučića, ministra za rad, zapišljavanje i socijalna pitanja Aleksandra Vulina i zaštitnika građana Sašu Jankovića.


Zaposleni u RTK traže solidarnu pomoč

Zaposleni u Radio televiziji Kragujevac kojima vlasnik RTK Radoica Milosavljević nije isplatio zarade za minulih šest i po meseci, zatražili su solidarnu pomoć od Ministarstva za rad. Iako su apel za pomoć poslali još 22. decembra, u Ministarstvu tvrde da iz te medijske kuće još uvek nisu dobili nikakav zahtev, kako kažu u Sindikatu “Nezavisnost“.
– Zaposleni u RTK će Novu godinu da dočekaju bez prebijene pare – kaže za naš list predsednik ogranka UGS “Nezavisnost” u RTK Goran Antonijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari