Đoković o rastu cena stanova: Tržište će se smiriti tek u novembru 2023. 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Statistika pokazuje da će trend rasta cena nekretnina nastaviti, a tržište će se smiriti tek u novembru 2023. godine kada se očekuje da se krive ponude i tražnje sastanu. Sada je potražnja četiri puta veća u odnosu na ponudu“, rekao je gostujući na N1 procenitelj nekretnina Milić Đoković.

Malo se gradi, kako je rekao, a problem je sa građevinskim dozvolama i procedurama i u sporosti.

„Dok završite nekretninu, pa je uknjižite, prodate… Postoji problem sa jednom tendencijom o kojoj se malo priča. Naime oko 20 odsto je manje aplikacija za građevinsku dozvolu. A to znači da će za dve godine biti 20 odsto manje stanova“, rekao je Đoković za N1.

Komentarišući činjenicu da se manje od 10 odsto nekretnina kupuje iz kredita, on kaže da za to postoji relativno lako objašnjenje.

„Mi smo tržište vezanih transakcija, keš kupci otvaraju prvi lanac. Kad prodavac dobije svoj novac od prvog kupca, tada on postaje kupac sledeće nekretnine. Taj koeficijent je sada 4,2, što znači da se isti novac, praktično, četiri puta vrti u krug. Tako da nije realno da toliko mnogo keša ima u prometu“, naglašava Milić Đoković.

On tvrdi da se cene nikada neće vratiti na prethodni nivo.

Kvadratni metar u Srbiji je, u poslednjem kvartalu 2022. godine, poskupeo 13,7 odsto u odnosu na kraj 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari