Drakulić: Država "nagradila" privrednike poskupljenjem struje za 100 odsto 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Vlada Srbije predložila je EPS-u da cena struje za privredu, do kraja ove godine, bude 95 evra za megavatsat. Predsednik srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ i vlasnik „Point grupe“ Zoran Drakulić za N1 kaže da je država „nagradila“ privrednike poskupljenjem struje za 100 odsto.

„Ja to vidim prevashodno kao političku odluku, mi privrednici kao da ne koristimo istu struju koju koriste građani i ove godine, evo, to nam je nagrada, pošto i tako imamo probleme na sve strane, država nas je opet nagradila time što nam je ove godine digla struju 100 posto što je verovatno jedinstveno u regionu da se tako nešto dešava“, kaže Drakulić.

Podseća da Srbija danas uvozi skupu struju i time plaća cenu grešaka koje su napravljene u rukovođenju EPS-om u poslednjih sedam, osam godina.

„S obzirom na to da smo došli u tu situaciju da nam je faktički EPS na neki način pukao u delu održavanja svog sistema i u delu snabdevanja ugoljem, tako da smo zbog toga došli situaciju da u najgore vreme uvozimo struju i sad to normalno ko će drugi da plati nego privreda. To je samo na prvi pogled, to će sve građani da plate kroz proizvode koje mi proizvodimo i plasiramo na tržište. Nećeš da platiš kod kuće, ali ćeš da platiš na pijaci i u radnji“, upozorava Drakulić.

Uveren je i da će restrikcija električne energije biti, ali da će država biti najviše na gubitku ukoliko restrikcije obuhvate privredu.

„Biće verovatno neke minimalne restrikcije. Nadam se da su dovoljno odgovorni da te restrikcije budu minimalne i u ono vreme kada najmanje i koristimo struju. Nadam se da neće biti restrikcija privredi, jer to onda može da dovede do dodatne katastrofe. Pogotovo, recimo, u mojoj firmi mi proizvodimo više struje nego što uzimamo iz sistema i ako dođe do prekida struje, više će da izgubi država nego mi, ali izgubićemo i mi time što ne možemo da proizvodimo svoje proizvode“, poručuje predsednik „Privrednika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari