Država isplatila dug reciklerima za otpad iz 2015.godine 1Foto: Božidar Petrović/FoNEt (Arhiva)

Ministarstvo životne sredine isplatilo je dug reciklerima u iznosu od 450 miliona dinara za prerađeni otpad iz 2015. godine.

Danas su potpisani ugovori sa predstavnicima reciklera, novac će biti isplaćen u narednim danima.

„Ovo je značajan pomak u odnosu prema nama, ali i signal reciklažnoj industriji da imaju partnera i sagovornika u ministru Trivanu i Ministarstvu koje vodi. Na ovaj način uspećemo finansijski da zatvorimo ovu kalendarsku godinu i započnemo predviđanje sledeće. Nakon ovog dana vidimo mogućnost razvoja, stvaranje zelenih radnih mesta i zapošljavanju 100 novih radnika već u februaru sledeće godine“, rekao je  Nikola Egić iz Udruženja reciklera Srbije i dodao da su operateri preradili ukupno prošle godine preko 60 miliona kilograma opasnog otpada, ali da je to daleko ispod kapaciteta kojima raspolažu.

Egić iz Udruženja je naglasio da Srbija ima dovoljno reciklažnih kapaciteta da bude centar reciklažne industrije u regionu.

Ono što je važno da se omogući stabilan izvor finansiranja i poveća naplata po principu  „zagađivač plaća“, kako bi se i brže punio Zeleni fond i omogućilo predvidljivo finansiranje za sve učesnike u ovoj grani.

Prema podacima Udruženja reciklera Srbije ove godine je od te takse prikupljeno oko 10 milijardi dinara, što je 20% više u odnosu na prethodnu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari