Država za mere aktivne politike zapošljavanja u 2024. izdvojila 7,75 milijardi dinara 1Foto: Shutterstock/Dragon Images

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) potpisali su danas Sporazum o učinku NSZ za 2024, koji će omogućiti sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja za šta je u ovoj godini iz budžeta Srbije izdvojeno 7,75 milijardi dinara.

Sporazum su potpisali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nebojša Selaković i direktor NSZ Srbije Zoran Martinović, objavilo je ministarstvo.

Selaković je rekao da su za profesionalnu rehabilitaciju i stimulisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom opredelili 550 miliona dinara, a prvi put ove godine se realizuje i pilot projekat „Garancije za mlade“, koji će sprovoditi filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu.

On je precizirao da je za to država obezbedila dodatnih 200 miliona dinara, kako bi se pripremili da se u naredne tri godine uđe u potpuno sprovođenje „Garancije za mlade“ i njegovu primenu u celoj zemlji.

Selaković je istakao da je, zahvaljujući merama aktivne politike zapošljavanja, u prethodnoj godini zaposleno 17.865 osoba, od kojih su više od 10.700 žene, navodeći da su one bile primarne kroz mere aktivne politike zapošljavanja.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović najavio je da će ta služba krenuti u intenzivnu kampanju kako bi poslodavce i nezaposlene informisali o benefitima programa, o subvencijama koje mogu da koriste, kao i o programima mera aktivne politike zapošljavanja.

Oni su, prema njegovim rečima, namenjeni teže zapošljivim kategorijama, a sva sredstva su namenjena privatnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari