Državne mere u potpunosti zanemarile poljoprivredu 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Sramota je da država Srbija ne prepoznaje poljoprivredu kao privrednu granu koja je u krizi, navode u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata povodom najavljenih mera pomoći privredi.

Nakon održane sednice Upravnog odbora više udruženja poljoprivrednika, konstatovano je da su interventne mere za oporavak privrede tokom krize izazvane pojavom korona virusa u potpunosti zanemarile poljoprivredu kao granu značajnu za državu i njene građane.

– Nedopustivo je i bezobrazno da u ovoj situaciji iz interventnog budžeta nije opredeljen ni jedan dinar za poljoprivredu. Poručuju da ima žita, e pa to je zato što poljoprivreda stvara suficit. To, podsećamo, nije ostvarila ni jedna grana privrede sem nas. Ali mi nismo neuništivi. Ovakvim odnosom prema poljoprivredi, koji trpimo godinama bez reagovanja Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede, doći ćemo u situaciju da ne možemo da ostvarimo proizvodnju – objašnjava predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

On kaže da je vanredno stanje u poljoprivredi počelo mnogo pre nego što je ova situacija sada u Srbiji.

– Merama Vlade i Ministarstva poljoprivrede ugašeno je poslednjih godina 60.000 gazdinstava, subvencije su prepolovljene, gorivo kupujemo bez regresa, a posebno poguban za nas je doneti Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu koji je dao prioritet u zakupu takozvanim investitorima, zbog čega smo mi poljoprivrednici ostali bez mogućnosti na zakup i bez perspektive – navodi Kleut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari