Državni poslovi za firme pod sankcijama SAD 1Foto: Pixabay/sumanamul15

Preko 23,5 miliona evra – toliko su tri građevinske firme iz Srbije, sa crne liste Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zaradile u 2023. godini, piše Radio Slobodna Evropa.

Firma „Inkop“ i njene ćerke firme – „Novi Pazar-put“ i „Betonjerka“, zabeležile su milionski plus na kraju godine u toku koje je iz njihovog vlasništva zvanično izašao Milan Radoičić – kako je sam javno priznao, organizator oružanog napada na policiju na severu Kosova.

Za zaradu na računima firmi zaslužni su, pored ostalog, poslovi koji se plaćaju iz državne kase.

To su pokazali poslednji finansijski izveštaji objavljeni na sajtu privrednog registra Srbije krajem aprila, tenderska i druga dokumentacija koju je analizirao Radio Slobodna Evropa (RSE).

Izgradnja brzih magistrala, održavanje lokalnih puteva ili pravljenje stubova za dalekovode – neki su od milionskih poslova ovih firmi.

Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture Srbije do objave teksta nije odgovorilo za RSE šta firme sa crne liste SAD kandiduje za izvođenje tih radova.

To nisu objasnila ni dva javna preduzeća – Putevi Srbije i Elektroprivreda, za koje je RSE utvrdio da su sankcionisanim firmama dodelili poslove putem javnih nabavki.

Do objave teksta, odgovori o poslovanju i zaradi nisu stigli ni od firmi „Inkop“, „Novi Pazar-put“ i „Betonjerka“.

„Inkop“, registrovan u Ćupriji u centralnoj Srbiji, doneo je najveću zaradu – oko 17 miliona evra.

Dobit te firme je u 2023, kako pokazuju finansijski podaci, ostala na sličnom nivou kao godinu ranije.

Radoičić je u oktobru 2023, nakon što je preuzeo odgovornost za napad naoružane grupe Srba u Banjskoj u kojem je ubijen kosovski policajac, izašao iz suvlasništva ovog milionskog biznisa.

Posao je prepustio dotadašnjim poslovnim partnerima, braći Žarku i Zvonku Veselinoviću, biznismenima sa severa Kosova, koji su, kao i Radoičić, od 2021. na listi sankcija SAD pod optužbama za organizovani kriminal i korupciju.

Radoičić je 40 posto svog udela u „Inkopu“, Veselinovićima podelio na „ravne časti“.

Obojici je prebacio po 20 odsto vlasništva, bez nadoknade.

Tako sada Zvonko Veselinović ima 60 odsto udela u „Inkopu“, dok njegov brat Žarko ima preostalih 40.

Dok „Inkop“ i njegove ćerke firme sa novim-starim vlasnicima nesmetano nastavljaju rad, Radoičić je na Interpolovoj poternici, a Srbija i Kosovo vode odvojene istrage zbog slučaja Banjska.

Pretpostavlja se da se Radoičić nalazi u Srbiji, a međunarodna zajednica poziva zvanični Beograd da procesuira odgovorne za Banjsku.

Finansijski izveštaj ne otkriva detalje sa kim je firma „Inkop“ poslovala u 2023, niti je Ministarstvo građevinarstva za RSE odgovorilo na kojim je državnim infrastrukturnim projektima ova firma trenutno angažovana.

Međutim, jedan posao „Inkopa“ koji se plaća državnim novcem, vidi se na sajtu njihove ćerke firme „Novi Pazar-put“.

Njihove mašine grade brzu saobraćajnicu Požarevac-Golubac na istoku Srbije, nazvanu „Dunavski koridor“.

Na toj trasi je „Inkop“ podizvođač kineskoj građevinskoj kompaniji Šandong .

Ćerka firma Inkopa, „Novi Pazar-put“, zaradila je u 2023. godini oko 5,7 miliona evra, pokazuje finansijski izveštaj.

Zarada je nešto manja u odnosu na 2022, kada je firma zabeležila dobit od oko 6,5 miliona evra.

Lokalni putevi u Priboju, Tutinu, Prijepolju, Kraljevu, Sjenici, Novom Pazaru i oko srednjevekovnog manastira Žiča – to su sve „tekući projekti“ – kako ih firma opisuje na svom sajtu.

Iz ovog javnog preduzeća za RSE odgovaraju da je „Novi Pazar-put“ angažovan na redovnom održavanju državnih puteva, kao i na „rehabilitaciji i urgentnim radovima“.

Izostao je, međutim, odgovor na pitanje kako je „Novi Pazar-put“, kao firma sa crne liste SAD, izabrana za saradnika.

Mreža državnih puteva koje održava ta firma, na području Novog Pazara, Kraljeva, Raške, Sjenice i Tutina, duga je 800 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari