Šest novopazarskih medija odbilo novac za sufinansiranje projekata 1Novi Pazar Foto: Beta/Ishak Slezović

Radio Sto plus, TV Sandžak, izdavačka kuća El Kelimeh i portali Free media, A1 net i Takt info odbili su sredstva koja su im dedeljena na lokalnom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata.

To je odgovor na odluku Gradskog veća da prihvati predlog komisije za raspodelu sufinansirajućih sredstava iz gradskog budžeta.

Komisija je odlučila da sredstva dodeli medijima za 15 projekata.

Najviše novca, očekivano, dodeljeno je RTV Novi Pazar, 3,25 miliona dinara ili više od 80 odsto od 39 miliona dinara opredeljenih za medije.

Na ostalih 14 projekata raspodeljeno je 6,75 miliona.

Nezadovoljni ovakvom oidlukom, urednici ovih šest medija uputili su pismo novopazarskom Gradskom veću.

Gradsku vladu su obavestili da su odluko o odbijanju sredstava doneli „u znak protesta i rezignirani činjenicom da je nastavljena dugogodišnja praksa neravnomerne i nepravedne raspodele sredstava iz gradskog budžeta”.

„Iako smo gajili nadu da će se nešto promeniti, prihvatanje predloga komisije da od opredeljenih 39 miliona dinara, svih građana, 32, 25 miliona dodeli Radio televiziji Novi Pazar, dodatnih 800.000 dinara produkcijama njihovih novinara, a svim ostalim manje od 6 miliona dinara, uverilo nas je da Gradsko veće Novog Pazara ne želi da prekine lošu praksu koja, ne samo da ugrožava medijski pluralizam i raznolikost glasova u javnom prostoru, već dovodi u pitanju samu svrhu projektnog sufinansiranja“, navodi se u pismu urednika gradskoj vladi, koji su rešili da na ovaj način podignu glas protiv ustaljene višegodišnje prakse o favorizovanju medija bliskih lokalnoj vlasti.

Poručili su gradskoj vlasti da žele da se ovakva praksa prekine, a građanima da će i bez sredstava iz gradskog budžeta nastaviti da realizuju projekte i da javnost profesionalno, pravovremeno i objektivno informišu, kao što su radili i ranije.

Na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja, koji svake godine raspisuje gradska uprava, postalo je „normalno“ da najviše, od opredeljenih sredstava, dobija RTV Novi Pazar. Nekada je taj iznos bio i 95 odsto od ukupno određenih sredstava za medije.

Ni ova godina nije izuzetak. Od 39 miliona dinara, RTV Novi Pazar je dobila 3,25 miliona i još 800 hiljada dobile su četiri produkcije čiji vlasnici su novinari te kuće.

Za ostalih 10 medijskih sadržaja ostalo je 5,95 miliona. Mediji, čiji urednici su podigli glas, dobili su ukupno 3,5 miliona dinara : TV Sandžak 1,3 miliona, portali A1 net i Free media 900.000 i 700.000, Radio Sto plus 400 hiljada, El Kelimeh 250 hiljada i Takt info 200 hiljada dinara.

Još kada je, polovinom februara, Privremeni organ doneo odluku o raspisivanju konkursa, izražene su sumnje da će scenario .iz prethodnih godina biti ponovljen i finansijski favorizovana RTV Novi Pazar.

Komisija, koju je imenovao novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, potvrdila je pretpostavke i svojom odlukom izazvala nagodovanja medija u ovom gradu.

O raspodeli sredstava razgovarali su urednici i predstavnici nevladinih organizacija.

Urednici medija, koji su odbili da prihvate sredstva iz gradske kase, optuženi su da vode kampanju protiv RTV Novi Pazar.

Za to je iskorišćena poseta ovom gradu američkog ambasadora Kristofera Hila, kojeg je novinar RTV Novi Pazar, čija medijska produkcija svake godine dobija sredstva iz budžeta grada, optužio da je, prilikom prošlogodišnje posete Novom Pazaru, birao medije kojima će da da intervju.

U televizijskom prilogu sa konferencije za novinare ambasadora Hila, kolege je targetirao crvenom olovkom, uz konstataciju da profesionalne zadatke (snimanje i fotografisanje) obavljaju mobilnim telefonom, nasuprot profesionalno opremljene televizijske ekipe.

RTV Novi Pazar je privatizovana 2016.godine. Za blizu 90 hiljada evra njen vlasnik postao je petočlani konzorcijum sastavljen od ljudi bliskih, a i visokih funkcionera vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP).

Od tada ta medijska kuća kroz „projekte“ redovnog informativnog programa (Dnevnik i vesti) dobija najviše sredstava iz gradske kase.

Ta kuća je rekorder po sredstvima dobijenim iz gradskog, ali i budžeta drugih lokalnih samouprava u Srbiji i ministarstava. Godišnja, maksimalna po zakonu 23 miliona dinara za projekte, za ovu kuću ne važe i višestruko se premašuju.

U poslednjih devet godina RTV Novi Pazar je iz gradskog budžeta dobila oko 398 miliona dinara ili blizu 3,3 miliona dinara odnosno 84 odsto od ukupno namenjenih sredstava za sufinansiranje projektnih sadržaja.

Posle ovakve raspodele sredstava medijima iz budžeta grada, ne čudi što skupštinska većina, SDP i SNS-SPS, odbija predloge opozicije da se ograniči dodela sredstava za sufinansiranje medijskih projekata na najviše 25 odsto od ukupno opredeljenih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari