Dve godine od uplate 100 evra: Sećaju li se građani na šta su potrošili pomoć države? (VIDEO) 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Od početka pandemije korone, građanima Srbije država je više puta delila jednokratnu novčanu pomoć, kako bi umanjila negativne posledice nastale usled delovanja ovog virusa.

Različite iznose pomoći dobijali su penzioneri, mladi, vakcinisani, nezaposleni, ali i svi punoletni prijavljeni građani.

U maju 2021. godine, preko šest miliona građana naše zemlje dobilo je uplatu od 100 evra, nakon čega su usledile i brojne uplate različitih iznosa, različitim kategorijama stanovništva.

Dve godine kasnije, počela je i prijava mladih od 16 do 29 godina za pomoć države u istom iznosu.

Iako su reakcije građana na ovaj potez bile podeljene, od negodovanja da se novac bespotrebno „baca“, do oduševljenosti jer država misli na svoje stanovnike, večina njih zapravo je zaboravila na šta je taj novac potrošila.

Prema našoj anketi, najveći broj sagovornika kaže da je to bilo davno, i da nema šanse da se prisete kuda je pomenuti novac otišao, ali, da nije uložen u nešto spektakularno.

Oni koji su uspeli da vrate vreme i pronađu odgovor na ovo pitanje, on je uglavnom glasio – na svakodnevne potrepštine.

Ipak, postoje i oni koji su 100 evra iskoristili da kupe komad odeće ili odrade nešto za šta ranije nisu uspeli da izdvoje pare.

„Potrošio sam sto evra tako što sam uradio tetovažu – grb Zemuna, i ostalo mi je da kupim par voPija. To je to“, kaže naš sagovornik koji pohađa srednju školu u Zemunu.

Drugi sredjoškolac koji je učestvovao u našoj anketi, setio se za šta je iskoristio sve jednokratne pomoći koje je dobio od države.

„Prvi put sam popravio telefon, a drugi put kupio parfem“, priseća se on.

Sa druge strane, njegova drugarica kaže da nije spadala u grupu onih koji su primili 100 evra, te da je duplo manji iznos uložila u obuću.

„Dobila sam 50 evra, i kupila sam patike“, kaže Danasova sagovornica.

Ona nije jedina koja je ovu uplatu iskoristila za nabavku obuće – i muškarac srednjih godina sa kojim smo razgovarali iskoristio ga je u istu svrhu.

Nasuprot tome, starije građanke jednoglasne su da je hrana ono što stanovnicima zemlje stvara najveće opterećenje na novčanik, pa su one pomoć države ostavile u radnjama.

„Na hranu i hemiju smo potrošile novac, to je sada najskuplje“, kažu naše sugrađanke.

Osim priznanja da se ne sećaju, ispitani građani neretko su odgovarali da nisu ni dobili nikakvu pomoć od države, a neki su se i začudili da li država možda planira ponovo da vrši uplate, s obzirom da radimo anketu.

Krajnji rezultat do kojeg smo došli jeste da je većina ispitanih građana bila zadovoljna jer je dobila novčanu pomoć, ali da im ona nije bila potpuno neophodna, iz razloga što nije bila u iznosu koji bi imao značajnijeg uticaja na kvalitet života.

Sa druge strane, stručnjaci pak procenjuju da bi posledice izdašnih davanja mogle biti velike, zbog čega bi vlast trebala biti opreznija u donošenju ovakvih odluka.

Podsetimo, državna kovid pomoć dodeljivana je u više navrata, od maja 2021. pa sve do februara 2022. godine.

U opticaju su bili iznosi od 20, 30, 50 i 100 evra ali i 3.000 dinara za vakcinisane građane i 20.000 za penzionere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari