EPS: Bager plaćamo 35 miliona evra 1foto Miroslav Dragojević

Elektroprivreda Srbije (EPS) demantovala je danas navode Demokratske stranke o nabavci rotornog bagera za kop „Radljevo“ i objavila da je ugovorena cena sa montažom 35.489.827 evra.

Demokratska stranka danas je saopštila je da je EPS u procesu nabavke bagera i da bi za taj posao moglo da bude potrošeno tri miliona evra više nego što je potrebno.

„Rotorni bager koji se nabavlja košta oko 30 miliona evra, a sa montažom ceo posao ne može da košta više od 35 miliona evra. Prema rečima radnika, EPS je već dogovorio ovaj posao u iznosu od čak 38 miliona evra“, navela je ta stranka.

U saopštenju EPS-a je istaknuto da su podaci iz tenderskog procesa javni i svi zainteresovani mogu da ih provere na portalu javnih nabavki.

„Tokom postupka nabavke ispoštovane su sve procedure, a očigledno je da se izvorima DS pričinilo dodatnih tri miliona evra“, navodi se u saopštenju EPS-a.

Kako je objašnjeno, na tender su 1. jula 2021. godine dostavljene dve ponude i ugovor je dodeljen prvoplasiranom konzorcijumu koji čine Energotehnika–Južna Bačka, renomirana nemačka kompanija Tisenkrup (Thyssenkrupp Industrial Solutions A.G), kao i domaće firme ATB FOD Bor, Fabrika železničkih vozila Želvoz, Preduzeće Euro – Metal Ub, Feromont inženjering Beograd, Goša montaža, Logo centar Vrbas, DOO IT inženjering Beograd, Elektromontaža Kraljevo, Vatrosprem inovacije Beograd i BPP Group Beograda.

Druga ponuda od poljske kompanije iznosila je 45 miliona evra i odbijena je kao neispravna jer je bila veća od procenjene vrednosti nabavke, dodaje se u saopštenju EPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.