Er Srbija vraća državi 20 miliona evra 1Foto: Dušan Atlagić

„Er Srbija je u skladu sa domaćim zakonima i uvažavajući zakonodavni okvir Evropske unije odlučila da već tokom ove godine Republici Srbiji uplati 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije“, saopštila je danas nacionalna avio kompanija.

Oni ističu da je za prvih šest meseci ove godine Er Srbija prevezla oko 1,7 miliona putnika, što je za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Er Srbije je oko 50 odstoa, a u junu tržišni udeo putnika Er Srbije na beogradskom aerodromu bio je 55 odsto.

U ovom periodu, Er Srbija je obavila ukupno 19.181 let, što je 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 odsto više nego za prvih šest meseci 2019. godine.

Sa finansijske strane, prema preliminarnim finansijskim izveštajima, u prvih pola godine Er Srbija je zabeležila profit od 22,4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu.

„Podsećamo, Republika Srbija je sprovela dokapitalizaciju srpske nacionalne avio-kompanije u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom Covid 19 tokom 2020. godine, odnosno 2021. godine“, napominje se u saopštenju Er Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari