EU najviše izvozi u Veliku Britaniju, a uvozi iz Brazila 1Pixabay/Pexels

Vrednost trgovine poljoprivrednih proizvoda između EU i ostatka sveta dostigla je poršle godine 347 milijardi evra, 20,7 milijardi evra više nego 2020. godine, objavio je Eurostat.

EU je izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 196,9 milijardi evra i uvezla robu u vrednosti od 150 milijardi, čime je ostvaren suficit od 46,9 milijardi evra.

Između 2002. i 2021. trgovina poljoprivrednim proizvodima u EU se više nego udvostručila, što je ekvivalentno prosečnom godišnjem rastu od gotovo 4,8 odsto. U ovom periodu izvoz (5,4 odsto) rastao je brže od uvoza (4,2 odsto).

Što se tiče glavnih trgovinskih partnera kada je reč o izvozu, Velika Britanije je bila glavni partner, petina izvoza EU išla je u ove zemlju, slede SAD u koju je otišlo robe u vrednosti od 24,4 milijarde ili 12 odsto, Kina u koju je otišlo osam odsto od ukupnog izvoza, potom Švajcarska, Japan, Rusija.

Prošle godine EU je najviše uvozila iz Brazila, devet odsto ili 13,4 milijarde evra, isto koliko i iz Velike Britanije, šest odsto uvoza je iz SAD, a po pet odsto iz Norveške, Kine i Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari