EU turističkom sektoru Srbije dala 662.000 evra pomoći 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Evropska unija je turističkoj industriji u Srbiji poklonila dezinfekcioni materijal i opremu vrednosti od 662.000 evra.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da kroz program „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ EU daje turističkim objektima potvrdu „Čisto i bezbedno“ koja gostima garantuje potpunu higijensku bezbednost tokom pandemije kovida-19 u pripremi za predstojeću turističku sezonu.

Danas je 600 turističkih preduzetnika koji su učesnici tog programa dobilo dezinfekcione barijere, dezinfekciona sredstva, UV-lampe, sprejeve, maske, rukavice. Prvi kontingent opreme i sredstava danas je iz Beograda poslat za Kladovo, Donji Milanovac i Majdanpek, a u naredne dve nedelje sva oprema biće isporučena ostalim učesnicima programa „Čisto i bezbedno“.

Fabrici je podsetio da je EU i pre kovid-krize pomagala turistički sektor Srbije i radi promocije kulturnog nasleđa.

Projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je ukupne vrednosti 16,6 miliona evra u bespovratnim sredstvima, a njegov cilj je obnavljanje aktivnosti turističkog potencijala u donjem Podunavlju.

Tokom 2018. i 2019. godine zajedničkim radom završena je obnova tvrđava u Golupcu i Pirotu, a na redu su tvrđava Fetislam u Kladovu, centar za posetioce u Feliks Romulijani kod Zaječara, Rajačke pimnice kod Negotina, koje su predložene za listu UNESCO Svetske kulturne baštine, naveo je Fabrici.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib je izjavio da je zajednički cilj da turističko blago Srbije bude dostupno za širu javnost i ukazao da to zavisi zavisi i od poverenja putnika i sigurnosti da je korišćenje smeštajnih i ugostiteljskih objekata bezbedno i da ne predstavlja zdravstveni rizik.

Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegraciju Srbije je istakla da je u dogovoru sa Evropskom komisijom doneta odluka da se sprovođenje tog programa dodatno finansijski pomogne sa bespovratnih sedam miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari