Za nagradu EY Preduzetnik godine takmiči se 35 preduzetnika iz Srbije 1Foto: Pixabay / geralt

Za priznanje EY Preduzetnik godine, koje se u Srbiji sprovodi 12. put, ove godine takmiči se 35 kandidata iz 28 kompanija, koji posluju u 13 gradova Srbije, a pobednik će u junu mesecu predstavljati Srbiju na takmičenju za najboljeg svetskog preduzetnika u Monte Karlu, u društvu 60 najuspešnijih preduzetnika širom sveta, rečeno je danas na predstavljanju te nagrade.

„Ovogodišnji kandidati za preduzetnika godine u Srbiji ostvarili su prošle godine 25 milijardi dinara prometa i brzinu rasta od 31 odsto“, kazao je na konferenciji za novinare rukovodeći partner kompanije EY za CESA Central klaster region i rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, CG i BiH Ivan Rakić.

Dodao je i da ove kompanije zapošljavaju gotovo 3.000 ljudi, a da će ime pobednika takmičenja u Srbiji biti objavljeno 29. februara.

„Postala jekonstanta da se iz godine u godinu za nagradu nadmeću sjajni i inovativni preduzetnici i da iz godinu u godinu iznenadi sposobnost srpskih preduzetnika“, kazao je on.

Rakić je istakao i da je kompanija EY posvećena tome da kroz ovaj globalni program promoviše i podrži najuspešnije domaće preduzetnike koji stoje ispred svojih brzorastućih, uspešnih kompanija, a sve to sa ciljem da promoviše preduzetnički duh i inicijativu i oda priznanje ljudima koji su postigli uspeh svojom.

Tokom prethodnih 11 godina, u programu EY Preduzetnik godine u Srbiji nominovano je 290 kandidata ispred 252 kompanije.

Ove kompanije zapošljavaju više od 27.000 ljudi, a samo tokom prošle godine su ukupno ostvarile prihod veći od dve milijarde evra.

Pomoćnica ministra privrede, u Sektoru za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Katarina Obradović Jovanović navela je, govoreći o podršci preduzetništvu u Srbiji, da se ona već nekoliko godina sprovodi na sistemski način, a posebno je fokusirana na početnike u poslovanju i žene u biznisu.

Ona je podsetila da se Srbiji više institucija sprvodi različite vidove podrške preduzetnicima, pa je tako na primer pomoć Ministarstva privrede pre svega namenjena tradicionalnom preduzetništvu, a Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija inovativnim i startap biznisima.

Obradović Jovanović je istakla i da se vodi se računa i o prirodnoj smeni velike generacija preduzetnika, koji su posao započinjeli pre 20 ili 30 godina, zbog čega se, u saradnji sa Privrednom komorom Srbijom (PKS), planiraju edukativne radionice sa primerima iz prase kako bi se blagovremeno pomogla tranzicija tih kompanija na drugu generaciju ili koroporatizacijua sa ciljem da poslovanje opstane.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović istakao je da će u narednom periodu najveći uticaj na poslovanje i preduzetnika u Srbiji imati upotreba veštačke inteligencije, kao i prilagođavanje zahtevima EU po pitanju dekarbonizacije procesa proizvodnje.

Vesović je podsetio i da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja u svetu koja je primenu veštačke inteligencije uspela sistemski da uvrsti u digitalnu transformaciju poslovanja, pa je zato i PKS uspostavila Digitalni hab koji pomaže privrednicima da uvide gde je najbolje primeniti veštačku inteligenciju u poslovanju, kako bi povećali produktivnost i smanjili troškove.

On je naveo i kako je nužno da se preduzetnici u Srbiji što pre prilagode Mehanizmu prekograničnog usklađivanja (cene) emisije ugljenika (CBAM) EU, jer će u suprotnom, zbog kaznene politike za loš odnos prema zaštiti životne sredine, njihovi proizvodi postati nekonkurentni.

Predsednik žirija programa EY Preduzetnik godine i vlasnik kompanije BUCK Darko Budeč naveo je da žiri, koji ima pet članova, ocenjuje kandidate po istim kriterijumima, kao i žiri u Monte Karlu.

On je dodao da proces traje tokom čitave godine i da žiri ocenjuje preduzetnike na osnovu intervjua sa njima, kao i materijala koji se o kandidatima prikuplja tokom godine.

Prema njegovim rečima, danas neki preduzetnički poduhvat u Srbiji može mnogo lakše da zaživi nego što je to bilo pre 10 godina kad je počeo EY program.

„Postoji podrška raznih institucija od PKS, Ministarstva privrede, Razvojne agencije Srbije. To su sve programi koji sigurno omogućavaju lakši razvoj naših preduzetništva i omogućavaju i profesionalizaciju već započetog preduzetništva“, naglasio je Budeč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari