Funkcionersko rudarenje kriptovaluta ili sušenje mesa: Koja je tajna potkrovlja u Trgovištu i ogromnih računa za struju 1Trgovište / Foto: Dušan Pešić

Kada stanovnike Trgovišta pitate da li znaju čime se bavi predsednik Skupštine opštine Trgovište Aleksandar Kolić, kažu – kompjuterima i to ne krije. Drugačiju, precizniju formulaciju i optužbu imaju iz lokalne Narodne stranke, pa kažu – rudarenjem kriptovaluta na potkrovlju zgrade u kojoj se nalaze prostorije javnih i državnih preduzeća, praveći abnormalno velike račune za struju o trošku građana.

Na ove optužbe Kolić odgovara ocenama da su – neosnovane, nebulozne, neistinite i kaže da se u potkrovlju zgrade suši meso i kobasica na prirodnoj ventilaciji. Predsednica Opštine Miljana Zlatković kaže da ne zna o čemu se radi, pišu Južne vesti.

U Trgovištu, koje ima manje od 2.000 stanovnika, ljudima unosan hobi prvog čoveka lokalnog parlamenta nije stran, jer je, kako kažu, i sam o tome pričao.

Međutim, niko i ne daje na značaju njegovom hobiju, jer im nije sasvim jasno čime se Kolić bavi, a specijalizovane mašine niko nije video.

Navodno, one su bile zaključane na potkrovlju zgrade u kojoj se nalaze prostorije javnih i državnih preduzeća, kao i stanovi koji su bili namenjeni za socijalno ugrožene, pa prenamenjeni u kadrovske stanove u kojima borave funkcioneri Opštine.

U istoj zgradi su i prostorije Kluba penzionera, ali koje penzioneri i ne koriste, a osim izolovanog prostora na potkrovlju i profesionalne ventilacije, sumnjivi su upravo – računi za struju koje penzioneri dobijaju.
To tvrdi predsednik Narodne stranke u Trgovištu Marko Krstić, koji kaže da je svestan da je ova pojava strana ne samo za malo mesto poput Trgovišta, već i za Srbiju, pa je zbog toga, ističe, oprezan sa optužbama.

Bavljenje kriptovalutama u Srbiji po zakonu o “Digitalnoj imovini” nije nelegalno, ali u ovom slučaju bavljenje ovim poslom predsednika Skupštine Opštine Trgovište jeste nelegalno i to zbog prostora koji je koristio u pomenutoj zgradi, kao i zbog potrošnje električne energije koja je za taj posao abnormalno velika. Najveći račun za struju, poslednji oko 150.000 dinara, je stizao u prostorijama Kluba penzionera. Mi iz Narodne stranke osnovano sumnjamo da su sve specijalizovane mašine bile priključene na sat penzionera – tvrdi Krstić.

Dodaje i da ima saznanja da je kvar na digitalnom satu za struju prijavljivan više puta, pa su ga radnici Elekstrodistribucije nekoliko puta menjali i nisu mogli da očitaju struju.

Međutim, iako zatečeni računom za struju, ni penzioneri nisu imali nikakve informacije o tome ko se čime bavi u zgradi jer i ne koriste prostorije već nekoliko godina.

Iako tvrde da Aleksandar Kolić više od godinu dana profitira o trošku građana i traže od nadležnih institucija da preispitaju sve tragove, Krstić kaže da prijavu protv Kolića još nije podneo jer se nije konsultovao sa svojim pravnim timom.

Predsednik Skupštine o optužbama: Neosnovane, neistinite, nebulozne

Mašine više nisu u zgradi, tvrdi Krstić, predsednik Skupštine ih je, kaže, pre nekoliko dana odneo, a od tragova ostala ventilacija na krovu zgrade, antena za internet, računi za struju i specijalno izolovan prostor na potkrovlju zgrade.

Sa druge strane, prema onome što je Kolić rekao za Južne vesti, na potkrovlju nije ni bilo mašina i nema tehničkih mogućnosti za tako nešto – jer nema interneta.
To su stvarno nebuloze. Ne mogu da trošim svoje vreme na opozicioni kombi odbor sa 4 člana u Trgovištu, od kojih nemate šta da naplatite na sudu za povredu časti. Za njihova prazna, neosnovana saopštenja stvarno nemam vremena. Ako znate da je nešto nezakonito, prijavićete Tužilaštvu i onda će nadležni da rade svoj posao – kaže Kolić.

U potkrovlju zgrade se, dodaje predsednik Skupštine, suše meso i kobasica na prirodnoj ventilaciji, a ako se ispostavi da su optužbe neistinite, zahtevaće javno izvinjenje članova Narodne stranke.

Predsednica Opštine Trgovište Miljana Zlatković kaže za Južne vesti da nije znala ništa ni o čemu i da, ukoliko je to tačno, nadležni treba da utvrde i kažnjavaju ako je neko radio nešto mimo Zakona.
Rudarenjem se može baviti svako, najskuplji resurs – struja

Da bi se transakcije kriptovalutama obradile, potrebno je mnogo resursa za matematičke operacije, tumači za Južne vesti jedan od zaposlenih u IT sektoru, a oni koji ih ustupe dobiju malu nadoknadu u kriptovaluti i suštinski je to proces rudarenja – majnovanja kriptovaluta.

Rudarenjem se može baviti svako ko ima struju, internet konekciju i bar neko znanje odakle da krene, dodaje on. Ljudi koji se time bave formiraju takoreći „farme“ za rudarenje, sastavljene od specijalno projektovanih mini računara sa ogromnim procesorkim resursima, tzv. boks majner ili nešto kompleksniji sistemi koji imaju neke od majning matičnih ploča koje mogu da prime više grafičkih jedinica (one imaju najveću procesorsku snagu), čak i 19 GPU jedinica. Cene takvih sistema, u zavisnosti od resursa koje imaju, mogu da se kreću od par stotina evra, pa i do par desetina hiljada evra – tumači sagovornik iz IT -a.

Ocenjuje da je najskuplji resurs zapravo električna energija potrebna da napaja farmu ili pojedinačne računare za rudarenje.

Sistem od 5-6 GPU jedinica može da troši preko 1.5kW, odnosno preko 1.000 kWh mesečno (plava zona), a sa povećanjem broja ili procesorske snage grafičkih kartica, i potrošnja srazmerno raste, tako da je ulazak u crvenu zonu, za kućno domaćinstvo, prilično izvestan. Struja je za domaćinstva i dalje subvencionisana pa se to isplati, da tako kažem, ali bilo koji drugi scenario je prilično upitan ako bi morali da plaćate realnu cenu struje – navodi stručnjak.

Skreće pažnju na to da je, ako se isključi najveći trošak – struja, cena rudarenja minimalna ili nula i da je to odgovor na pitanje odakle pojava u preduzećima da se javni resursi koriste za rudarenje.

Mišljenja je da pojedinci i grupe koji se odluče na taj korak čak i opremu kupuju o trošku javnog preduzeća, tako da im je investicija nula.

Samo pogledajte račune za struju, trend potrošnje u toku godine i manje-više će vam sve biti jasno. Naknadno, uvek možete tražiti da se vidi šta je od opreme nabavljano u prethodnom periodu (mada i sa tim može da se manipuliše, ali može da bude dobra polazna tačka). S obzirom na relativno veliku potrošnju energije, ti sistemi zahtevaju relativno dobro hlađenje, pa je i buka od ventilatora dobar indikator – objašnjava on.

Sa druge strane, kaže da veliki broj javnih preduzeća sada ima svoje server sale, gde je jednostavno da u nekom od rek ormara postavi svoju opremu za rudarenje i ima sve uslove – dobro hlađenje, redundantno napajanje, internet link.

A sve to je nedostupno za ostale zaposlene i širu javnost, jer se server uvek drži u nekom višem nivou obezbeđenja.

I naravno, zaključuje, sve o tuđem trošku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari