Gašenje termoelektrana na ugalj na najnižem nivou u protekloj deceniji 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Globalni kapaciteti elektrana na ugalj povećani su 2023. godine za dva odsto, prvi put od 2019, čemu su najviše doprineli ekspanzija termoelektrana u Kini i sporije zatvaranje u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, navodi se u izveštaju organizacije Globalni energetski monitor.

Uprkos novim planovima i obavezama za postepeno ukidanje termoelektrana na ugalj, prošle godine je ugašeno manje kapaciteta nego bilo koje godine od 2012.

Prošle godine je u rad pušteno oko 69,5 gigavata kapaciteta elektrana na ugalj, od čega je dve trećine izgrađeno u Kini.

Nove termoelektrane počele su da rade i u Indoneziji, Indiji, Vijetnamu, Japanu, Bangladešu, Pakistanu, Južnoj Koreji, Grčkoj i Zimbabveu.

Istovremeno su zatvorene termoelektrane na ugalj ukupnog kapaciteta više od 21 gigavata, od čega je gotovo polovina, 9,7 gigavata, ugašena u SAD.

Samo su SAD i Velika Britanija prošle godine ugasile više od jednog gigavata kapaciteta elektrana na ugalj a da nisu pustile u rad nove termoelektrane.

Termoelektrane koje su zatvorene u Velikoj Britaniji (3,1GW) i zemljama Evropske unije, od kojih najviše u Italiji (0,6GW) i Poljskoj (0,5GW), čine četvrtinu globalnih ugašenih kapaciteta.

Rezultat je neto godišnje povećanje kapaciteta od gotovo 48,5 gigavata, najviše od 2016, na ukupno 2.130 gigavata, navodi se u izveštaju.

Autori izveštaja su istakli da termoelektrane na ugalj moraju brže da se zatvaraju, a da Kina mora da sprovodi strožu kontrolu širenja svojih kapaciteta.

„U suprotnom, možemo zaboraviti na ispunjavanje naših ciljeva iz Pariskog sporazuma i korišćenja prednosti brzog prelaska na čistu energiju“, izjavila je analitičarka GEM-a Flora Šampenoa. Ona je prošlogodišnju ekspanziju postrojenja na ugalj opisala „anomaliju“, pošto svi znaci ukazuju na „suprotan kurs“.

Ove godine se, prema njenim rečima, očekuje brže gašenje termoelektrana širom Evrope i SAD, kao i da manje zemalja počnu gradnju novih postrojenja.

Kapaciteti za proizvodnju struje u termoelektranama na ugalj porasli su uprkos upozorenjima da treba zatvarati najmanje šest odsto termoelektrana godišnje da bi se izbeglo klimatsko vanredno stanje, prenosi Gardijan.

Da bi se globalno zagrevanje zadržalo ispod 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijski period, klimatski naučnici su procenili da bi sve elektrane na ugalj trebalo da budu zatvorene do 2040, osim ako nisu opremljene efikasnom tehnologijom za uklanjanje ugljenika.

To bi zahtevalo smanjenje kapaciteta termoelektrana na ugalj za 126 gigavata godišnje narednih 17 godina, što znači da bi trebalo zatvarati dve elektrane sedmično, navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari