Godfri: Ako se Srbija osloni samo na Rusiju teže će pregovarati o povoljnoj ceni energenata 1Foto: Beta/Milan Obradović

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je danas da je za Srbiju najbolje da „diverzifikuje izvore energije“, a ako se osloni samo na snabdevanje iz Rusije biće joj teže da pregovara o ceni.

„Srbija treba sama da donese odluke po pitanju energenata ali za dugoročnu ekonomsku budućnost najbolje je da diverzifikuje izvore energije i tako će imati nabolju cenu“, rekao je Godfri za TV Prva.

„Očekujemo da će Srbija uskoro učestvovati u veoma važnom programu za uvođenje uvoza gasa preko Grčke, što je veoma važno partnerstvo. Važno je da uvede nove izvore energije, pre svega, zelene izvore energije“, rekao je Godfri.

On je ocenio da je za Srbiju i u ekonomskom i političkom smislu najbolje da „diverzifikuje“ izvore snabdevanja i istakao da Rusija koristi energiju za političke svrhe.

Upitan da prokomentariše najnoviju nabavku oružja protivoklopnih raketa „kornet“ ruske proizvodnje, Godfri je rekao da SAD priznaju opredeljenje Srbije za vojnu neutralnost i da im je važan način kako se ona odnosi prema susedima i kako je oni vide.

„Da sam ja iz ovog regiona, upitao bih se zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu, umesto da taj novac ulaže u infrastrukturu“, rekao je Godfri

On je naveo da je bilateralna bezbednosna saradnja Srbije i SAD na najvišem nivou.

Godfri: Do trajnog rešenja u odnosima Beograda i Prištine može doći samo pregovorima dve strane

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je danas da do trajnog rešenja u odnosima Beograda i Prištine mogu doći samo te dve strane putem pregovora i da one treba da se drže Briselskog sporazuma.
„Rešenje ne sme da dođe ni iz Brisela, ni iz Vašingtona jer neće biti trajno. Do trajnog rešenja se može doći samo pregovorima Beograda i Prištine“, rekao je Godfri za tv Prva.

On je izrazio očekivanje da će „Srbija i Kosovo uložiti više napora u normalizaciji odnosa u budućnosti zbog boljeg života svoje dece“.

Upitan da prokomentariše ocene, koje su se pojavile u medijima da imenovanja Kristofera Hila za njegovog naslednika znači zaoštravanje politike Bele kuće prema Srbiji, Godfri je rekao da da se politika Vašingtona prema Srbiji i Zapadnom Balkanu ne menja, bez obzira ko je ambasador SAD u Beogradu.

Odgorarajući na pitanje o uvođenju sakcija Miloradu Dodiku i zvaničnicima Republike Srpske (RS) zbog povlačenja RS iz pojedinih tela BiH, koje je najavio specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, Godfri je rekao da sakcije jesu jedan od instrumenata ali da se SAD nadaju da Dodik shvata da je budućnost RS unutar BiH.

„Eskobar razume da nestabilnost u BiH može imati strašne posledice za nastavak ekonomskog rasta Srbije“, rekao je Godfri i istakao da je važno što Srbija priznaje celovitost BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari