Grad Novi Sad: Porez na imovinu neznatno povećan 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Grad Novi Sad saopštio je danas da od 2013. godine nije menjao poresku stopu za utvrđivanje poreza na imovinu građana i da je visina poreza na imovinu u odnosu na 2020. godinu neznatno povećana, isključivo zbog zakonske obaveze na osnovu koje grad mora da uskladi visinu poreza u odnosu na kretanje prosečne cene nepokretnosti.

Da je povećanje poreza na imovinu zaista neznatno jasno se vidi ako se uporede iznos poreske obaveze u odnosu na prošlu godinu kada je za stan koji je izgrađen pre 10 godina, površine 50 kvadratnih metara, u prvoj zoni, bilo potrebno izdvojiti za porez 9.806,74 dinara godišnje, navodi se u saopštenju.

Građani će za porez na isti taj stan u 2021. godini morati da izdvoje 10.038,38 dinara, što je 231,64 dinara više u odnosu na 2020. godinu, saopštio je kabinet gradonačelnika Novog Sada.

Kada su u pitanju novoizgrađeni stanovi, maksimalno povećanje poreza na imovinu na teritoriji Novog Sada iznosi 373,10 dinara na godišnjem nivou, za potpuno novi stan u prvoj zoni.

Ako kao primer uzmemo stan prosečne kvadrature od 50 kvadratnih metara, povećanje u nominalnom iznosu po kvartalu iznosi 93,27 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari