"Gradonačelnica ignoriše uredbu koja je povoljnija po građane": Zašto je na struju u Nišu priključeno samo 91 domaćinstvo od 5.000 koja su ostala bez nje? 1EPS Niš: Foto V. Torović/Danas

Od skoro 5.000 domaćinstava u Nišu kojima je isključena struja, nekima i duže od decenije, zbog navodne neovlašćene potrošnje i neplaćenih dugova, na elektromrežu je, uz posredovanje Grada, priključeno svega 91, potvrđeno je ovih dana iz kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski.

Veći broj građana kojima je struja isključena zbog “neovlašćene potrošnje”, odnosno krađe, sudski negira takve odluke EPS-a, navodeći da su donete “nezakonito i bez dokaza”, sa ciljem da se uključenje uslovi izmirenjem zastarelih dugovanja, kao i zamenom starih brojila o trošku potrošača, koja je inače zakonska obaveza EPS-a.

U Centru za zaštitu potrošača “Forum”, koji se godinama bavi rešavanjem ovog problema, ocenjuju da je u posredničkoj akciji Grada Niša između EPS-a i građana mali broj njih ponovo priključen na mrežu jer ih EPS i dalje protivzakonito uslovljava izmirenjem zastarelih dugova.

Gradonačelnica Niša, njeni saradnici i predstavnici EPS-a, primili su ove sedmice, u okviru posredničke akcije, novu grupu građana kojima je isključena struja.

Umesto susreta sa novinarima, iz kabineta gradonačelnice im je podeljeno kratko saopštenje u kojem je navedeno da je do sada na mrežu priključeno 91 domaćinstvo, a izrađeno 120 rešenja.

U njemu piše i da je “uplaćeno 111”, bez navođenja šta je i po kom osnovu je “uplaćeno”, kao i da je izgrađeno 110 priključaka, bez objašnjenja kojih i zašto.

“Izrađeno je 120 rešenja”, dodaje se, uz uskraćivanje informacije o kojim rešenjima je reč i šta ona sadrže.

"Gradonačelnica ignoriše uredbu koja je povoljnija po građane": Zašto je na struju u Nišu priključeno samo 91 domaćinstvo od 5.000 koja su ostala bez nje? 2

Profir Živković, pravni savetnik Centra “Forum”, pak, upozorava da je gradonačelnica Niša na tom sastanku iznorisala Uredbu “Uredbu o načinu, uslovima i postupku za privremeno priključenje na elekroenergetsku mrežu, gasnu mrežu i/ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata”, koju je Vlada Srbije donela u avgustu ove godine, a koja je povoljnija po domaćinstva kojima je isključena struja od dosadašnjih odluka u režiji Grada i EPS-a.

“Rok za prijavu po ovoj Uredbi Vlade bio je od 15. septembra do 15. oktobra, a prema našim informacijama, u Nišu se prijavilo oko 1600 građana, od kojih je oko 80 odsto onih koji su ostali bez struje. Međutim, na poslednjem susretu sa tim građanima, u toku ove sedmice, Uredba Vlade nije ni spomenuta, a gradonačelnica je nastavila da veruje EPS-u da struja treba da im bude priključena samo ukoliko izmire zastarela dugovanja. Mada je Vladina Uredba bolja po te građane, ona je ignoriše”, kaže Živković za Danas.

U “Forumu” preciziraju da Zakon o zaštiti potrošaća, u članu 85, jasno zabranjuje da se ponovno priključenje na distributivnu mrežu potrošaća uslovljava plaćanjem njihovih zastarelih dugova.

“Po Zakonu o obligacionim odnosima, komunalna potraživanja zastarevaju posle godinu dana i nakon toga se sudski ne mogu naplatiti. EPS ih, međutim, naplaćuje godinama unazad, preko odluka da su potrošaći neovlašćeno koristili struju i ucena pri ponovnom priključenju”, kažu u ovom Centru.

U “Forum” objašnjavaju da je navodna krađa struje često konstatovana bez prisustva potrošača, neophodnih dokaza i odgovarajućeg dokumenta, a da EPS nije slao opomene pred isključenje, na šta je po zakonu obavezan.

Zakon o energetici propisuje da neovlašćena potrošnja postoji tek kada su “na brojilima oštećene državne ili distributivne plombe, a pod uslovom da se u kontroli mernog uređaja utvrdi nepravilnost registrovanja utrošene električne energije”.

“Radnici EPS Distribucije su, međutim, isključivali struju uz konstataciju da je plomba oštećena, uklonjena ili zamenjena, a bez navođenja da li je pronađen magnet ili drugi mehanizam za nepravilno čitanje potrošnje, kao i bez provere da li su računi nakon oštećenja sniženi, ili da li je navodni kradljivac ranije redovno plaćao račune”, rekli su u “Forumu”.

Neki od potrošača su u razgovoru za Danas izrazili sumnju da su plombu na njihovim brojilima oštetili ili uklonili upravo radnici Elektrodistribucije, pošto su, kako kažu, pre ekipa koje su “utvrdile” nepravilnost dolazile ekipe koje su „proveravale“ brojilo.

U “Forumu”, takođe, upozoravaju da je građanima kao uslov za priključenje ispostavljano izmirenje zastarelih dugovanja u kojima se nalazi kamata obračunata konformnom metodom, koju je Ustavni sud 2012. godine proglasio neustavnom.

Zbog tako obračunate kamate dugovi su uvećavani i za preko 60 odsto, te dostizali milionske cifre.

“Jasno je da je EPS Distribucija zloupotrebila institut neovlašćene potrošnje sa ciljem da naplati zastarela dugovanja, kao i da zameni nebaždarena brojila o trošku ucenjenih potrošača, mada je to po Zakonu o metrologiji njena obaveza”, zaključuju u Centru.

Akcija EPS-a o priključenju isključenih domaćinstava na mrežu, uz posredovanje Grada Niša i države, dogovorena je u aprilu 2021. u Gadžinom Hanu, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema dostupnim podacima, od više od 6000 domaćinstava iz jugoistične Srbije koji žive bez struje njih skoro 5000 je sa teritorije Niša.

Masovnije isključenje, uglavnom zbog neovlašćene potrošnje, započelo je 2012. godine.

EPS Distribucija je po tom osnovu ostavljala bez struje i domaćinstva sa bebama, starima i bolesnima, što Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje.

Nije malo potrošača koji su čekajući sudsko i drugo rešenje svog problema- preminuli, podaci su “Foruma”.

 

Gradonačelnica: Građani ne žele dogovor jer im je lakše da se imovina vodi na njihove pokojnike

Gradonačelnica Niša je nakon jednog od predhodnih sastanaka kazala da pojedina domaćinstva u ovoj akciji odustaju od dogovora pre svega zato što im je “lakše da im se imovina vodi na pokojnike nego na njih žive, zbog izvrštitelja, raznih dugova za komunalije, i slično”.

“To je još jedan, moram da kažem, poražavajući podatak za nas, jer smo želeli da pomognemo. Ali, naravno, na građanima je da izaberu i da vide da li će posle mnogo godina da se vrate na mrežu ili ne”, rekla je Sotirovski.

 

EPS Distribucija: Sve je po zakonu, ali nema dokumenta

“Isključenje struje po osnovu neovlašćene potrošnje sprovodi se po zakonu, a takva isključenja nisu masovna”, saopštili su iz EPS Distribucije krajem 2017, kada je Danas radio seriju tekstova o masovnom isključenju struje domaćinstvima zbog neovlašćene potrošnje.

EPS Distribucija je tada “priznala” da ne poseduje odluku na osnovu koje uslovljava priključenje struje potrošačima kojima je ona isključena po osnovu neolašćene potrošnje izmirenjem svih predhodnih dugovanja, među kojima i onih zastarelih.

„EPS Distribucija ne raspolaže takvim dokumentom“, glasio je odgovor na zahtev Danasa da nam odluka bude dostavljena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari